Egy jó szakma felér egy diplomával – szakmai kiállítás az Iparkamara szervezésében
Gazdaság
2014. ápr. 15.

<p style="text-align: justify;">A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014-ben hetedik alkalommal rendezi meg a Szakma Sztár Fesztivált 38 szakmában tanuló szakiskolások és a szakközépiskolás diákok országos szakmai versenyét, a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi (OSZTV) versenyeket is. A Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 410 általános iskolás és 210 szakiskolás, szakközépiskolás tanuló látogat majd el az eseményre.</p>

A 2013/2014-s tanév döntőin 106 iskolából 194 versenyző vesz részt. A versenyek szervezése, a szakképesítések kiválasztása során külön hangsúlyt fektettek a szervezők a gazdaság által igényelt szakmákra a pályaorientáció, a pályaválasztás elősegítésére, a hiányszakmák népszerűsítésére.

 

A végzős diákok számára szervezett versenyen a 38 legelterjedtebb szakmában az ország legtehetségesebb szakmunkás tanulói mérhetik össze tudásukat, emellett a továbbtanulás előtt állók pályaválasztási tanácsokat is kaphatnak.

 

A Hungexpo-n 13 ezer négyzetméternyi területen 38 szakma képviselői versengenek a kiváló tanuló címért. Emellett a program a továbbtanulás előtt állóknak is segít a pályaválasztásban, az egyik nem titkolt cél ugyanis a szakképzés népszerűsítése.

 

A rendezvény sikerét mutatja, hogy az országos döntőt évente több mint 13.000 látogató kíséri figyelemmel, melyből 9.000-en vidékről érkeznek, Komárom-Esztergom megyéből 650-en.

 

A szakmai verseny első napján április 14-én az ünnepélyes megnyitót követően kezdődött a szakmai versenyek döntője.

 

A jól képzett munkaerő és a jól működő oktatási rendszer lehet a fejlődés legerősebb motorja – jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

 

 

Egy jó szakma felér egy diplomával – ez a jelmondata az idei Szakma Sztár Fesztiválnak. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint a szakképzés átalakításának köszönhetően egyre versenyképesebb, a piaci igényekhez igazodó tudással kerülnek ki a tanulók az iskolákból.

 

 

„Ezt részben mutatják és igazolják a nemzetközi versenyekben elért eredményeink, de leginkább az, hogy aki ebben az országban egy jó szakmában végez, az talál magának munkát” – állapította meg Parragh László, az MKIK elnöke.

 

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár úgy vélte: a jól működő oktatási rendszer, a jól képzett munkaerő lehet a növekedés motorja. „Azoknak a vállalkozásoknak – legyenek hazaiak vagy külföldiek –, amelyek szeretnének Magyarországon munkahelyet teremteni, az első és legfontosabb kérdése az, hogy áll-e megfelelő számban és minőségben munkaerő rendelkezésre” – mutatott rá Czomba Sándor. Az államtitkár szerint a jól képzett munkaerő lehet az alapja annak is, hogy a foglalkoztatottság tartósan 4 millió fő fölött legyen, a munkanélküliség pedig 4 százalék alá csökkenjen.

 

A rendezvény április 16-án zárul, ahol Orbán Viktor miniszterelnök adja át a díjakat.

 

 A Komárom-Esztergom megyéből ellátogatott iskolák:

 

Általános iskolák:

Szent Imre Általános Iskola

Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola

Hegyeskő Általános Iskola, Tokod

Bolyai Általános Iskola, Tatabánya

Mindszenty József Katolikus Általános Iskola

Kőkuti Általános Iskola és tagintézménye

Fekete István Általános Iskola

Arany János Általános Iskola, Mocsa

Arany János Általános Iskola

Kecskédi Általános Iskola

K.E.M Ált isk, Speciáli Szakiskola,

Kodály Zoltán Általános iskola és AMI

József Attila Általános Iskola

Szakképző iskolák

 

 TISZKK Kereskedelmi, Vendéglátói és Idegenforgalmi Szakközép

TISZKK Kandó Kálmán SZKI

KEMÖ Alapy Gáspár SZKI

Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola

Balassa Bálint Gazdasági SZKI

 

/http://www.kemkik.hu/hu/

(forrás)