Egy esztergomi hadifogolytábor mindennapjai
Helytörténet
2014. ápr. 11.

<p style="text-align: justify;">A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) egy esztergomi orosz fogolytáborról készült filmmel járult hozzá az I. világháború századik évfordulója alkalmából készült gyűjteményhez.</p>

 A mai naptól digitálisan elérhető, valószínűleg 1915 nyarán/kora őszén forgatott tudósítás a Kis Strázsa-hegy alatti volt üveggyár területén kialakított tábor életét mutatja be úgy, hogy a képsorok egy részét a hegy tetejéről vette a kamera. A táborban, amelyet a háború elején kiképzési célokra és internálásra használtak, a forgatás idején 10 ezer orosz hadifogoly tartózkodhatott, akik a német segítséggel végrehajtott gorlicei áttörés (1915 májusának első napjai) során estek fogságba.

 

Augusztus végén érkeztek az első orosz és szerb hadifoglyok Esztergomba, akiket kezdetben a táborban, később pedig a gyakorlótéren, szögesdróttal bekerített területeken helyeztek el. A háború négy éve alatt közel 100 ezer fogoly fordult itt meg, az állandó létszám pedig 30 ezer körül mozgott. A hadifoglyok mindennapjait a szűkös ellátás és a munkavégzés jellemezte. Szabadidejükben fából készült emléktárgyakat készítettek, amit a környék lakossága vásárolt meg.

 

A táborról készült korabeli, fekete-fehér, hangnélküli felvétel ide kattintva tekinthető meg:

 

Forrás:

mandarchiv.hu

 

europeanfilmgateway.eu

 

(forrás)