Kiállítás nyílt Szakács Imre festőművész munkáiból
Kultúra
2014. ápr. 11.

<p style="text-align: justify;">Szakács Imre Szentendrén élő és alkotó festőművész fénnyel foglalkozó legújabb munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a budapesti Várnegyed Galériában. A művész több alkotása megtalálható az esztergomi Keresztény Múzeumban.</p>

Szakács Imre Szentendrén élő és alkotó festőművész fénnyel foglalkozó legújabb munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a budapesti Várnegyed Galériában. A művész több alkotása megtalálható az esztergomi Keresztény Múzeumban.

 

Tőkés László európai parlamenti képviselő, volt Királyhágó melléki református püspök a Fénnyel átszőve című kiállítás megnyitóján elmondta: Szakács Imre több évet töltött külföldön, de akárhová vitte az élet, mindig visszatért hazájába. "A létezés és a végső pusztulás soha meg nem válaszolható kérdéseit feszegeti a művész filozofikus és teologikus képeivel" - fogalmazott Tőkés László.

 

Példaként említette a kiállításon látható Ég és föld között, az Angyal a művésztelep fölött, vagy a Látomás a régi művésztelepen című festményeket.

 

Dietz Ferenc Szentendre polgármestere a megnyitón elmondta: Szakács Imre több képzőművészeti egyesületnek meghatározó személyisége és alapítója, köztük a szentendrei grafikai műhelynek, a Szentendrei Régi Művésztelep Egyesületnek, amelynek 1995 tagja 1999-től az elnöke lett, és hosszú ideje alelnöki tisztséget tölt be az Európai Művésztelepek Szövetségében.

 

A polgármester hangsúlyozta: Szakács Imre Szentendre díszpolgára szervező munkájának köszönhető többek az is, hogy a több mint nyolcvan éves szentendrei művésztelep megkaphatta a Magyar örökség díjat.

 

Incze Ildikó galériavezető az elmondta: Ősi mitikus motívumok és szakrális jelképek ötvöződnek Szakács Imre olajfestményein.

 

A galéria hosszabb szárnyában új munkái kaptak helyet, a rövidebb oldalon a húsz évvel ezelőtt készült Út című sorozatának egyes darabjait mutatja be.

 

A művész gyakran használt szimbólumai: a görgetett kövek, a madarak, a tojások, a fa, a föld, az eget összekötő vonalak és hullámok, valamint a fény.

Incze Ildikó hangsúlyozta: Szakácsi rendkívüli precizitással festi meg munkáit, a szürrealizmus eszközeit és a lírai absztrakt formagazdagságát használva alakítja ki egyéni látásmódját.

 

Szakács Imre 1963 és 1967 között a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola növendéke, 1975 és 1978 között a hamburgi Képzőművészeti Főiskola vendéghallgatója volt. Műveivel 1969 óta szerepel hazai és külföldi tárlatokon. Önálló kiállítással először 1977-ben, majd 1984-ben jelentkezett a hamburgi Modern Művészetek Galériájában.

 

Több közgyűjteményben is megtalálhatóak alkotásai. Közülük például a szentendrei Ferenczy Múzeum, a Kecskeméti Képtár, az esztergomi Keresztény Múzeum, valamint a New York-i Coron Collection és a Kulturstiftung Worpswede őrzi festményeit.

 

 A Fénnyel átszőve című kiállításon mintegy 25 olajfestményt mutatnak be május 10-ig a Várnegyed Galériában

 

/MTI/

(forrás)