Többek között a Várszínházat is ellenőrizte az ÁSZ
Gazdaság
2014. ápr. 9.

<p style="text-align: justify;">Négy vidéki és két fővárosi színház ellenőrzése zárult le nemrégiben: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy a teátrumok a közszolgáltatási szerződésekben meghatározott feladatokat teljesítették, azonban több társaság esetében az önköltség-számítási szabályzat nem felelt meg a törvényi előírásoknak, és számviteli, leltározási, selejtezési és pénzkezelési hiányosságokat is feltártak.</p>

Az ÁSZ fővárosi és vidéki színházaknál vizsgálódott az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzése keretében. A most nyilvánosságra hozott jelentésekkel együtt - január vége óta - összesen 17 színházi társaság ellenőrzését zárta le a szervezet. Általánosak voltak a számviteli és leltározási szabálytalanságok, a társaságok nagy részénél nem volt megfelelő az önköltségszámítás szabályozása, illetve annak alkalmazása.

 

 A kedden nyilvánosságra hozott jelentések négy vidéki (a kaposvári Csiky Gergely Színház, a Miskolci Operafesztivál, az esztergomi Várszínház és a szombathelyi Weöres Sándor Színház) és két fővárosi (a Centrál Színház és a József Attila Színház) gazdasági formában működő színházi társaság ellenőrzését zárták le. Ezúttal is a társaságok 2008 és 2012 közötti vagyongazdálkodását, közfeladat-ellátását értékelték a számvevők - olvasható az ÁSZ közleményében.

 

A számvevők megállapították, hogy több társaság esetében az önköltség-számítási szabályzat nem felelt meg a törvényi előírásoknak, emellett különböző mértékű számviteli, leltározási, selejtezési és pénzkezelési hiányosságokat tártak fel. Volt, ahol a színházi társaság és a helyi önkormányzat között fennálló közszolgáltatási szerződés nem volt megfelelő. A jelentésekben ugyanakkor megállapították, hogy a színházi társaságok teljesítették az önkormányzatok részéről a közszolgáltatási szerződésekben meghatározott célokat és feladatokat.

 

A feltárt hiányosságok kijavítása érdekében az ÁSZ számos javaslatot fogalmazott meg, ezek alapján a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

 

Az Esztergomi Várszínházl szóló jelentés ide kattintva tölthető le.

 

/MTI/

/Fotó: MTI/

(forrás)