Minimálisan, de csökkenőben a turizmus a megyében
2014. ápr. 8.

<p style="text-align: justify;">2013-ban a Komárom-Esztergom megyében működő 89 kereskedelmi szálláshelyen az előző évinél 1,2%-kal kevesebb (129 ezer) vendég szállt meg.  A vendégkör héttizedét jelentő belföldiek az egy évvel korábbihoz hasonló számban érkeztek, míg a külföldi vendégek száma 3%-kal csökkent. A szálláshelyeken nyilvántartott összesen 320 ezer vendégéjszaka 3,1%-kal maradt el a tavalyitól – olvasható a KSH legfrissebb jelentésében.</p>

(Fotó: Hotel Esztergom)

 

Az év folyamán 5,9%-kal kevesebb hazai vendégéjszakát regisztráltak, ezzel szemben a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 1,2%-kal nőtt.  A határon túlról érkezők csaknem kilenctizede az Európai Unió országaiból látogatott a megyébe, a külföldi vendégéjszakák 83%-a kötődött hozzájuk. A legfőbb küldő Németország mellett Hollandiából, Szlovákiából és Ausztriából is jelentős számban érkeztek vendégek, azonban közülük csupán a szlovákok száma bővült.  A vendégek átlagosan 2,5 éjszakára foglaltak szállást – a külföldiek ennél több (3,5), míg a belföldiek kevesebb (2,1) éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldről érkezetteknél ez 4,4%-os növekedést, a hazai vendégek esetében viszont 5,5%-os csökkenést jelentett. A legnépszerűbb szállástípus a szállodáké, a megyébe látogatók több mint fele, az eltöltött vendégéjszakáknak pedig 47%-a itt realizálódott.

 

A hotelekbe érkezők száma 2%-kal bővült, a többi szállástípus közül a panziókat és a szinte kizárólag hazai vendégek által látogatott közösségi szállásokat növekvő, míg a főként a külföldiek között népszerű kempingeket, valamint az üdülőházakat csökkenő vendégforgalom jellemezte. Az év során a megyei szálláshelyek átlagosan 28, ezen belül a szállodák 36%-os szobakihasználtsággal működtek, ami megközelítőleg 3–3 százalékponttal volt magasabb a tavalyinál.

 

A szálláshelyek 2013-ban az előző évinél 1,8%-kal több, 3,3 milliárd forint bruttó bevételt értek el. A bevételek hattizede (1,9 milliárd forint) a szállásdíjakból folyt be, ez 4,6%-os növekedést jelent. Az egységekben működő vendéglátóhelyek bevétele egy év alatt 1,9%-kal csökkent, az összes bevétel háromtizedét (953 millió forintot) könyvelhették el ezekben az üzletekben.   December végéig 295 millió forintnyi összegben fizettek a vendégek Széchenyi Pihenőkártyával, ami a belföldi bruttó szállásdíj 31%-át adta. A SZÉP-kártyával kiegyenlített szolgáltatások értéke a tavalyihoz képest másfélszeresére nőtt, a 2012-ben felhasznált üdülési csekkeket is figyelembe véve pedig 4,6%-os a növekedés mértéke.  

 

/KSH/