Gyurcsány: "rabok leszünk vagy szavaztok!"
Közélet
2014. ápr. 4.

<p style="text-align: justify;"> "Rabok leszünk vagy szavaztok!" - mondta Gyurcsány Ferenc csütörtökön Esztergomban, a DK kampányzáró rendezvényén, amelyen részt vett Vadai Ágnes, a baloldali összefogás Dorog és Esztergom körzetében induló képviselőjelöltje.</p>

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint az a választás tétje, hogy az emberek mernek-e szabadok lenni, annak összes felelősségével, vagy elfogadják Orbán Viktor önkényét.

 

"Én most először gondolom azt, hogy ez a választás valóban történelmi lesz, választás szabadság és önkény között" - jelentette ki a DK elnöke.

 

 

A politikus arra kérte a sportcsarnokot megtöltő, mintegy négyszáz fős hallgatóságát (ami valójában 347 fő volt, szemben a fideszes tüntetés 23 főjével. Megszámoltam - hírszerk.), hogy "legyenek az európai magyarság apostolai, mondják el mindenütt: egy jobb, tisztességesebb Magyarországra kell szavazni, hogy később elmondhassák utódaiknak, megcselekedtük, mit megkövetelt a haza".

 

 Gyurcsány Ferenc hozzátette, nem fizetésért, nem hatalomért vállalja a politikai harcot, hanem azért mert szenvedélyesen szereti a hazáját.

 

"A mai Magyarország legfontosabb kérdése, hogy folytathatjuk-e mindazt, amiért sok száz évig küzdöttek a magyarok legjobbjai. (...) Elhiszi-e a magyar, polgári, szocialista, szociáldemokrata baloldal, hogy mi állunk a történelem jó oldalán. Nem az hazafi, aki három fröccs után el tudja énekelni a székely himnuszt, hanem az a hazafi, aki érti, hogy mi a történelem nagy kérdése" - mondta a DK elnöke.

 

 

Gyurcsány Ferenc szerint a szabadsággal nem tudunk élni, mert megszoktuk a szolgaságot. A rendszerváltás a magyarok egyik legnagyobb teljesítménye volt, de nagy árat fizettünk érte, ezért kívánkoznak vissza sokan Kádár vagy Horthy korába.

 

"Sem Kádárhoz, sem Horthyhoz nincs visszaút, birtokba kell venni szabadságunkat, dönteni kell, választani kell. Aki Putyin pincsikutyája akar lenni, az szavazzon Orbánra" - jelentette ki a politikus.

 

Magyarország egyik legsúlyosabb terhe - vélte Gyurcsány Ferenc - , hogy második alkalommal választott olyan politikai erőt magának, amely nem tudja elfogadni, hogy a hatalom a néptől van.

"Orbán képtelen elfogadni, hogy demokratikus versenyben dőljön el, kiben bízik a nép. Magyarországnak nem demokratikus a kormánya, nem demokratikus a kormányfője, ezért itt az ideje, hogy a demokratikus többség azt mondja: takarodj!" - tette hozzá.

 

 A DK elnöke rámutatott, négyévente van egy pillanat, amikor eltűnik a politikusok és a választók közötti különbség.

 

"Önöknek ugyanennyi joga lesz befolyásolni a magyar jövőt, mint nekem. Menjenek el választani, mert arról szól, hogy tisztességes Magyarországot akarunk, vagy az önkény és a rablás világát" - kérte a hallgatóságot Gyurcsány Ferenc.

 

Vadai Ágnes a rendezvényen arról beszélt, hogy a kormányváltó erők szeretnék újra egyesíteni a külföldi munkavállalás miatt szétszakadt családokat, a politikai törésvonalak mentén szétszakadt országot.

 

Úgy szeretnének építkezni, hogy közben nem forgatjuk fel az országot - tette hozzá.

 

Az eseményen készült többi fotónk a Galériában tekinthető meg.

 

/MTI/

/Fotók: mTz/

(forrás)