Elhunyt Vezér Éva, a Magyar Filmunió volt igazgatója
Közélet
2014. márc. 29.

<p style="text-align: justify;">Elhunyt Vezér Éva, a Magyar Filmunió volt ügyvezető igazgatója, a Magyar Filmszemle Szervező Bizottságának és a Magyar Filmművészek Szövetségének tiszteletbeli tagja, a European Film Promotion volt elnöke.</p>

Vezér Évát hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 57. évében pénteken érte a halál. A Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

 

Vezér Éva 1957. április 5-én született Dorogon A dorogi Zrínyi Ilona Általános Iskolában végezte alapiskolai tanulmányait, majd az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban érettségizett le. A Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, később a Hungarofilmnél, a Budapest Filmnél, a UIP-Duna Filmnél és a Duna Televíziónál vált ismert filmes szakemberré. Számos hazai és külföldi filmfesztivál szervezésében vállalt jelentős szerepet, 2011-ben tagja volt a cannes-i fesztivál Arany Kamera zsűrijének.

 

Vezér Éva 2001 és 2011 között volt a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója. Magyarországi tisztségei mellett számos nemzetközi filmes szervezetben is szerepet vállalt, az Európai Filmakadémiának tagja, a European Film Promotion (EFP) nevű, nemzeti képviseleteket tömörítő európai filmpromóciós szervezetnek 2009-től több éven át elnöke volt.

 

/MTI/

/Fotó: http://mediawavefestival.hu/

(forrás)