A magyar rögbisek Tokióban már olimpiai résztvevők lehetnek
Sport
2014. márc. 27.

<p style="text-align: justify;"> A következő ötkarikás játékokon még aligha, a 2020-ason azonban már ott lehetnek a magyar rögbisek - hangzott el az olimpiai programba bekerült sportág hazai irányítóinak csütörtöki sajtótájékoztatóján.</p>

"Rio csoda lenne, Tokióra viszont van esély" - fogalmazott a Magyar Rögbi Szövetség (MRSZ) elnöke, Körmöczi Béla.

 

Azzal, hogy olimpiai résztvevő lett a 7 fős rögbi, komoly figyelmet kell, hogy kapjon idehaza is - hangsúlyozta Kiss Norbert ifjúsági és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy tavaly 30 millió forint állami támogatáshoz jutott a rögbisport. Az idei összegről még nincs döntés - tette hozzá -, de kiváló fejlesztési terve, felzárkóztatási programja alapján biztos, hogy 2014-ben még komolyabb anyagi segítségre számíthat a szövetség.

 

    A klasszikus, 15 emberrel játszott rögbihez képest a 7-es változat a nők körében is népszerű, s az MRSZ vezetői szerint itt lehetnek komoly sikerek már a nem túl távoli jövőben is.

 

"Itt hamarabb utolérhetjük a világot, mert nincs akkora lemaradásunk a nemzetközi élvonalhoz képest" - szögezte le Böhm Balázs főtitkár, aki úgy látja, hogy öt esztendőn belül ott lehet Európa legjobb 16 csapata között a magyar női válogatott.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az utánpótlás-fejlesztés az utóbbi időkben nagy lendületet kapott, ezernél is több gyerek kezdett el rögbizni az iskolákban. A 18 éven aluliak C csoportos Európa-bajnokságát az idén Magyarország, közelebbről Esztergom rendezi, április 9. és 12. között. A szövetség vezetésének elvárása az, hogy az U18-as válogatott megnyerje az Eb-t.

 

A további előrelépést segítheti, hogy áprilisban Magyarországra érkezik Philippe Saint-Andre, a korábbi világklasszis játékos, aki az európai elithez tartózó franciák szövetségi kapitánya.

 

    A rögbi egyike annak a 16 hazai sportágnak, amely nem tartozik az öt látvány-csapatsporthoz, s nem került be a 16 kiemelt közé sem, viszont kormányzati támogatásra jogosult.

(forrás)