Kizöldült a Pázmány
Környezetünk
2014. márc. 20.

<p style="text-align: justify;">Március 19-én, szerdán tartották a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar esztergomi részén (volt Tanítóképző, volt VJK) a Zöldül a Pázmány program keretén belül a <em>Zöld gondolkodás</em> névre hallgató rendezvényt.</p>

A program indításaként szelektív hulladékgyűjtő konténereket helyeztek el az intézmény területén, melyek használatával szeretnék elérni, hogy mind a diákok, mind az oktatók rászokjanak a környezettudatosabb életmódra. Ezt erősítve délután 15 órától különféle, a természetvédelemmel kapcsolatos előadásokon is részt vehettek az érdeklődők.

 

Az első előadó Pivókné Gajdár Klára, a PPKE BTK Vitéz János Tanárképző központ oktatója volt, aki az óvodás és a kisiskolás korban lévő gyerekek zöld neveléséről beszélt. Megemlítette, hogy minél több Zöld Óvoda létrehozására kell törekedni, ugyanis a fiatalok még erősen fogékonyak a környezetük megóvása iránt. Megtudhattuk még azt is, hogy bár a programban több mint 100 intézmény vesz részt országszerte, sajnos esztergomi még nincs közöttük.

 

A következő előadó Horváth Zoltán volt az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület képviseletében, aki beszélt az idén 20 éves szervezet megalakulásáról, céljáról, tevékenységeiről. Kitért az energiahatékonysági tanácsadásra, a Búbánatvölgyben lévő ökóházra és a környezettudatos életmód kialakítására is, melynek fontos részét képezi többek között a tudatos vásárlás is. Ez utóbbi egyrészt abból áll, hogy a nagy áruházláncok helyett érdemes inkább a helyi termelők termékeit árusító kisebb boltokat választani, másrészt minimalizálni kell az impulzusvásárlások számát. Említést tett még az olyan közösségformáló programokról is, mint amilyen a Társasjátékklub, mely már a Duna Múzeumban is szervez családi összejöveteleket.

 

A harmadik előadó, Gróhné Illés Ildikó, a Duna Múzeum múzeumpedagógusa az idei Víz Világnapja középponjtában álló "víz és energia" témakörrel kapcsolatos érdekességekről beszélt. Megtudhattuk többek között, hogy mikor épült a legelső vízerőmű (1896) Magyarországon, hol található hazánkban a legnagyobb vízesés, és mekkora szerepe is volt jó 100 évvel ezelőtt a gazdaságban a Dunán hajózó vízimalmoknak.

 

Az előadások szünetében a hallgatók játékos próbákon tesztelhették le a természetvédelemmel kapcsolatos tudásukat, különféle vetélkedőkön vehettek részt, és lemérhették az ökológiai lábnyomukat is. Emellett díjazták a legötletesebbre sikeredett, újrahasznosítható hulladékból készült használati- és dekorációs tárgyalkotásokat is.   

 

A rendezvényen készült többi fotó a Galériában tekinthető meg.

-mTz-

(forrás)