Pert nyert a Jobbik esztergomi elnöke a TV2-vel szemben
Közélet
2014. márc. 18.

<p style="text-align: justify;">A Kúria 2014. január 29-i döntése értelmében a TV2 megsértette Zentai Plajner Zsolt esztergomi Jobbik-elnök jó hírnevét, azzal hogy a 2010. március 26-án sugárzott „Tények" című műsorban véleményét úgy mutatta be, mintha a melegeket állatokhoz hasonlította volna - olvasható az alfahir.hu hírportálon.</p>

A Kúria kötelezte a csatornát, hogy az ítéletnek a jogsértést megállapító rendelkezését 15 napon belül ismertesse és szüntesse meg 15 napon belül a 2010. március 26-án sugárzott, a felperes személyét érintő riport internetes elérhetőségét.

 

A 2010. évi országgyűlési képviselői választásokat megelőzően Esztergomban az Esztergomi Városi Televízió Zentai-Plajner Zsolttal interjút készített. A riportban többek között megkérdezte a riporter Király Andrásnak, a Jobbik volt szóvivőjének egy kanadai meleg felvonuláson készített, a sajtóban több helyen is megjelenő fényképeiről. Zentai azon szavait, miszerint "...gondolom az Önöknek sem jelent semmiféle problémát, hogy valaki ilyen felvonuláson, mint az állatkertben, már elnézést, az állatkertben is szoktak odaállni mindenféle állatok mellé, épületek mellé is szoktak állni, és gondolom híres emberek mellé is azért állnak, mert valamiért ez érdekességet képez, valószínűleg ő ilyen megfontolásból állt oda" a Tv2 a hír felkonferálásban értelmében megváltoztatva adta elő: „Az állatkertben is szoktak odaállni mindenféle állatok mellé".

 

Az ORTT és a Médiabizottság, sőt az elsőfokú bíróság is részben alaposnak találta az esztergomi elnök jogorvoslati kérelmét, de a másodfokú bíróság  arra a következtetésre jutott, hogy a TV2 ugyan a leközölt anyagot megvágta, de szerinte ez az eredeti közlés tartalmát nem változtatta meg. A Kúria viszont arra a következtetésre jutott, hogy Zentai-Plajner Zsolt nem állította, hogy a melegek állatokhoz hasonlóak lennének, és ilyen látszatot sem keltett.

 

A teljes írás ide kattintva olvasható.

(forrás)