A forradalomra és szabadságharcra emlékezett a város
Helytörténet
2014. márc. 17.

<p style="text-align: justify;">Szombaton, az állami ünnepségekkel egy időben emlékeztek meg Esztergomban is az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra. Az ünnepi testületi ülésen beszédet mondott Tétényi Éva polgármesterasszony és műsort adtak elő a Gyakorló Általános Iskola diákjai. A megemlékezés a hagyományok szerint a Városháza előtti tiszteletteljes ünnepséggel és a Szentgyörgymezei Honvédtemetőben történő koszorúzással folytatódott.</p>

"Azt a kokárdát, ami rajtam van egy felvidéki magyar embertől kaptam ajándékba, és azt mutatja, hogy éljünk bárhol  is a világon, mi magyarok, az összetartás, a közös történelmi múlt, a nyelv, és a történelem összeköt minket. Bármi is történjen. Egy közös feladatunk van: minden, ami érték, átadjunk a minket követő nemzedéknek” – hangzott el a polgármester beszédében.

 

A Vitéz János Gyakorló Általános Iskola diákjai szép és színvonalas műsort adtak elő

 

A Városháza előtti megemlékezésen szép számmal vettek részt Esztergom polgárai és közszereplők is

 

A huszárok vezetésével a megemlékezők az Honvédtemetőhöz vonultak, ahogyan tették ezt elődeik is először 1898-ban, a szabadságharc 50. évfordulóján.

 

A Honvédtemetőben ökumenikus áldást mondott Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus lelkész, Ágoston Csaba református lelkész, Dr. Papp Szabolcs parókus és Dr. Harmai Gábor plébános is.

 

A hagyományos koszorúzás során a hatszáznégy magyar és százhetvenöt osztrák katona közös sírjánál tisztelgett az Osztrák Köztársaság nagykövetségének elsőosztályú szövetségi titkára,  Stephan Prettenhofer, akit Ján Oravec, Párkány polgármestere, Esztergom díszpolgára követett. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Esztergomi Járási Hivatala részéről Romanek Etelka hivatalvezető helyezte el a koszorút. Esztergom Város Önkormányzata nevében Tétényi Éva polgármesterasszony helyezte el a kegyelet virágait.

 

A Demokratikus Koalíció koszorúját Manga Gyula választókerületi elnök és Bíró Irén helyezte el. A Jobbik Magyarországért Mozgalom Esztergomi Alapszervezet virágait Stámusz Andrea, Méhesz Szilveszter és Ős Róbert helyezi el. Az LMP nevében Prommer Mátyás országgyűlési képviselőjelölt és Vígh László koszorúzott. Az MSZP Esztergomi Szervezetének koszorúját Gál Tamás elnök és Nyíri Atilla helyezte el.

 

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség koszorúját Rajczi Péter országgyűlési képviselőjelölt és Dr. Fekete József helyezte el. Szentgyörgymező polgárainak képviseletében a Kertbarátkör koszorúzott. Az Esztergom Barátainak Egyesülete képviseletében Erősné Vörös Viktória koszorúzott. Az Esztergomi Keresztények Egyesületének koszorúját Mészáros János elnök helyezte el. Az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesületének virágait Körmöczi Miklós elnök és Somogyiné Pásztó Éva titkár helyezte el.

 

A Haladó Esztergomért Egyesület képviseletében Kőszegi Lajos elnök koszorúzott. Az Esztergomi Városi Polgárőrség Egyesület koszorúját Bodrogai Sándor elnök és Engelbrecht Károly elnökhelyettes helyezte el. A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület képviseletében Takács István koszorúzott. A Magyar vöröskereszt Esztergom Térségi Szervezete nevében Szabó József koszorúz. A Szövetség Esztergomért nevében Völner Pál, államtitkár valamint a szervezet alelnökei helyeztek el koszorút.

 

Az Arany János Általános Iskola koszorúját Baranya István igazgató helyezte el. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola képviseletében Mészáros János igazgatóhelyettes és Vereczkei Atilla koszorúz. A Babits Mihály Általános Iskola nevében Csikai Jolán közösségvezető és a diákok képviselői helyezték el koszorújukat. A Dobó Katalin Gimnázium diákjai és tanárai nevében Smiger András igazgató és Kindler Péter szaktanár helyezte el a koszorút. A Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola koszorúját Nádasi László igazgató helyezte el.

 

A József Atilla Általános Iskola közösségének nevében dr. Iványi Pálné igazgató, Major Tünde igazgatóhelyettes és a Diákönkormányzat képviselői koszorúztak. A Mindszent József Katolikus Általános iskola részéről Espasa San­cho Ramon igazgató koszorúzott. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Kara képviseletében Berczeli Réka dékáni titkár, Ágostonné Apáti Gabriella kollégiumi titkár, valamint Strack Emese és Borbély Mónika Zsuzsanna tanítószakos hallgatók koszorúztak, a Vitéz János Katolikus Gyakorló Iskola nevében Szerencsés Tiborné igazgató, Miaveczné Hetényi Katalin és Hajdu Atilláné koszorúzott.

 

A megemlékezés után Fehérvári Lajos plébános tábori misét celebrált.

 Az ünnepségen készült többi fotó ide kattintva tekinthető meg.

(forrás)