Geotermikus fűtési rendszert építhetnek ki
Gazdaság
2014. márc. 14.

<p>A norvég támogatásból működő Megújuló energia program keretein belül a Szent István strandfürdő szeretne a területén létesíteni egy geotermikus távhős fűtési rendszert. Ebben az önkormányzat segítségét kéri, mivel a programra cégek nem pályázhatnak.</p>

A 29 celsius fokos hőmérsékletű forrást hasznosítani kívánó rendszert elsősorban a fürdő hatékonyabb működésére használnák fel, másodsorban a közelében lévő intézmények fűtési és melegvíz igényét biztosítanák. Ez utóbbi lehetőségre a Főegyházmegyei Papnevelde és Könyvtár, és a PPKE BTK (volt VJK, volt Tanítóképző) is jelentkezett.

 

 

A többszörösen felhasználható forrás (strandvíz, geotermikus alapú hőtermelés, használati vízfogyasztás, öntözés) kiaknázása mellett a tervezett beruházás kiváló alkalom egy műszaki tanösvény kialakítására is, mely egyrészt pályázati előírás, másrészt érdekes látványosság lehet a látogatók számára. A tanösvény az egyik régi kiszolgáló infrastruktúra helyén valósulna meg; egyes állomásain az érdeklődők kitáblázva, feliratokkal magyarázva, interaktív módon biztonságos útvonalon (vezetéssel) tájékozódhatnának a geotermikus energia felhasználási módjairól.

 

A pályázatra megnyerhető minimális támogatás 170 040 000 forint (600 000 euró), maximuális támogatás pedig 935 220 000 forint (3 300 000 euró), ellenben az összköltség minimum 25 %-át az önkormányzatnak kell majd állnia. A március 13-i testületi ülésen 13 igen mellett megszavazták a képviselők a pályázat előkészítési javaslatát.

 

-mTz-

(forrás)