Megemlékeztek a székely szabadság napjáról
Közélet
2014. márc. 11.

<p style="text-align: justify;">A Székely szabadság napján tömeggyűlést tartottak hétfő délután Budapesten, a Hősök terén és megemlékeztek Szolnokon, Esztergomban, Pozsonyban, Bécsben, Stuttgartban, Londonban, az Egyesült Államokban, valamint Kanadában is - mondta György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke.</p>

György-Mózes Árpád felhívást olvasott fel, amelyben felszólítják a román kormányt, hogy tárgyaljon a székelyföldi autonómia ügyét képviselő szervezetekkel, valamint tartsa tiszteletben az emberi jogokat. Az összegyűlt tömeg "autonómiát Székelyföldnek" közfelkiáltással fogadta el a felolvasott dokumentumot.

 

A szónok arról beszélt, hogy a Székely szabadság napján emlékezni és emlékeztetni gyűltek össze. "Emlékezni azokra a székely vértanúkra (...), akik az 1948-49-es forradalom és szabadságharc leverése után is hittek a magyar szabadságban" - fogalmazott.

 

Bejelentette, hogy a tavaly útjára indított, Székelyföld autonómiáért elnevezésű kezdeményezés "életképesnek bizonyult", az idén a világ 18 helyszínén tudtak mozgósítani támogatókat.   A Székelyföldért Társaság elnöke szerint "erőt kell felmutatni", és sok emberre van szükség, mert "ideig-óráig el lehet hallgatni a tényeket, de már a román kormány is érzi, hogy Székelyföld autonómiájának szelleme kiszabadult a palackból".

 

Szavai szerint ezt érzékeli már Szlovákia is, hiszen a napokban jelentették be, hogy az Európai Bizottság oldalán a Székely Nemzeti Tanáccsal szemben száll be az uniós polgári kezdeményezés elutasítása miatt indított perben. A magyar kormány viszont - fűzte hozzá - a székelyek mellett száll be az Európai Unió Törvényszékénél indított perbe.

 

 

Közölte, a Budapesten is felolvasott felhívást 10 ország 20 helyszínén fogadták el az autonómia mellett tüntetők. A dokumentumot angol nyelven elküldik számos ország nagykövetségére. Ebben azt írják, hogy Romániának be kell tartania nemzetközi kötelezettségét, el kell fogadnia a párbeszédet és tiszteletben kell tartania az emberi jogokat.

 

 A felhívásban emlékeztettek arra, hogy Románia vállalta: a nemzetiségek, azon a területen, ahol többségben vannak, különleges önrendelkezést kaphatnak. Románia jelenlegi kormánya éppen közigazgatási reformra készül, amivel - várhatóan - megszegi az unió vonatkozó ajánlásait, és Székelyföldet román többségű közigazgatási egységekbe illeszti be. Ezzel felszámolják a székelyek érdekérvényesítésének utolsó intézményi kereteit is - tette hozzá.

 

A rendezvényen megjelent Schiffer András, az LMP társelnöke és Meszerics Tamás, az LMP EP-listavezetője.

 

A Székely Nemzeti Tanács a Habsburg-ellenes összeesküvést szervező székelyek kivégzésének 160. évfordulóján Marosvásárhelyen tart demonstrációt a székely szabadság napját.

 

/MTI/

/Fotó: MTI - Mohai Balázs /

(forrás)