Végül 10 jelölt közül választhatunk
Közélet
2014. márc. 7.

<p style="text-align: justify;">Komárom-Esztergom megye 2. számú választási körzetében meglepően sokan, 27-en szerettek volna megmérkőzni a képviselői címért a 2014-es országgyűlési választásokon. Ez a szám első körben 19-re apadt, amikor hétfő délután a Választási Bizottság kisorsolta és közzétette a jelöltek szavazólapra kerülésének sorrendjét. Ellenben a valasztas.hu oldalon a 4 országosan ismert szervezet által indított jelöltöken és az egyetlen elutasított jelöltön kívül a többiek neve mellett a "döntésre vár" címke volt látható még napokkal később is. Egészen mostanáig. Végre eldőlt ugyanis, hogy kikre is tehetjük a voksunkat bő egy hónap múlva.</p>

A lista elejére besorsolt MDU (Magyar Demokratikus Unió) jelöltje, Szöböllődi András és a második helyen lévő TBP (Társadalmi Béke Párt) jelöltje, Kovács Ervin nem indulhatnak, mivel nem sikerült összeszedniük a szükséges mennyiségű aláírást, ezért a szavazólapon a harmadik helyről rögtön a legelsőre kerül Dr. Völner Pál, a Fidesz-KDNP jelöltje. Utána a lista egy darabig marad változatlan: indulhat, így a sorban lévő helyén maradt Pogány István, az ÖP (Összefogás Párt) jelöltje, Dr. Nyirán Gergely független jelölt, Nunkovics Tibor, a Jobbik, Makai Balázs István, a KTI (Közösség A Társadalmi Igazságosságért Néppárt), és Rajczy Péter Tamás, a JESZ (Jólét És Szabadság Demokrata Közösség) jelöltje is. Újabb négy név kiesése miatt Prommer Mátyás Jenő, az LMP jelöltje a 11. hely helyett a hetediken fog szerepelni a szavazólapon. Földi Rózsa, a Zöldek jelöltje sem indulhat, így Bartha Mihály Józsefné, az MSZDP (Magyarországi Szociáldemokrata Párt) és Balázs Mária Borbála, az MCP (Magyarországi Cigánypárt) színeiben indulva egy-egy hellyel előrébb kerül a hétfőn kisorsolthoz képest. A listát Dr. Vadai Ágnes, az Összefogás jelöltje zárja.

 

Idén az ajánlóívekkel eléggé mostohán bánhattak az aláírásokat gyűjtő aktivisták, ugyanis több pártnál is előfordult, hogy leadáskor nem tudtak elszámolni több ívvel sem. A jelölő szervezetek ilyenkor a le nem adott ívenként 50 750 forintos büntetést kaptak, ami miatt például a Szabad Magyarok Pártjának 80 ív miatt 4 060 000 forintot, az indulók közé bekerült Összefogás Pártnak kettő darab ív miatt 101 500 forintot kell befizetnie. A legnagyobb büntetési összeget a Keresztény Magyarok Szövetségének kapta 250 hiányzó ív után: 12 687 500 forintot.

 

-mTz-

(forrás)