Erdő Péter bíboros szentmisét mutat be a vértanú sorsú papok imanapján
Egyház
2014. márc. 7.

<p style="text-align: justify;">Erdő Péter bíboros vezetésével tartják a vértanú sorsú papok imanapját záró szentmisét szombaton Budapesten a Szent Imre-templomban. A liturgiát nyolc szerzetes pap boldoggá avatásáért ajánlják fel - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.</p>

Megemlítette: a szertartáson azokat a kelyheket használják, amelyekkel a vértanúk közül többen az elhurcolásuk előtti napokban miséztek.

 

Tóth János Csaba szólt arról, hogy a vatikáni Szenttéavatási Kongregációnál két magyarországi vértanúper van folyamatban: a ciszterci novícius és szombathelyi egyházmegyés pap, Brenner János, valamint hét ferences szerzetes pap ügye. A Szombathelyi Egyházmegye, a magyarországi ferencesek és a Zirci Ciszterci Apátság éppen ezért elhatározta, hogy megszervezik a vértanú sorsú papok napját, amelyet a budai ciszterci Szent Imre Gimnáziumban és a mellette lévő Szent Imre ciszterci templomban tartanak - tette hozzá.

 

A sajtóreferens úgy fogalmazott: a nagyböjt kezdetén ez az esemény egyfajta lelkinap lesz, amelynek középpontjában a vértanúk tisztelete, példája áll. A programok a gimnázium dísztermében kezdődnek, a délelőtti zsolozsma keretében itt hangzik el Veres András szombathelyi megyés püspök hitoktatása, amelyet a Brenner János és a hatvan éve - azokban a napokban - elhunyt Károlyi Bernát ferences szerzetespap életéről szóló film bemutatása követ - ismertette.

 

Mint mondta, ezután alkalom nyílik szentségimádásra, szentgyónásra, majd az érdeklődők azok beszámolóit hallgathatják meg, akik "jelen voltak Isten szolgái életének egy-egy szakaszánál", így megosztja emlékeit Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye - aki Brenner Jánossal egy épületben lakott gyermekkorában -, Brenner József, Brenner János testvére, de egy eddig nem ismert hangfelvételről elhangzik Olofsson Placid bencés szerzetes, valamint Paskai László bíboros visszaemlékezése, illetve a boldoggáavatási per folyamatában résztvevők tanúságtétele is.

 

Beszámolóikon keresztül az érdeklődők jobban megismerhetik Brenner János, Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael és Károlyi Bernát vértanúságának részleteit - fűzte hozzá.

 

Megjegyezte: a lelkinap során először lesz megtekinthető az a véres karing Budapesten, amelyben Brenner Jánost a halálos késszúrások érték. A résztvevők láthatják majd Paskai László bíboros szertartáskönyvét, amelyből Hajnal Zénó a vértanúsága előtti karácsonyon misézett a nagyatádi templom kriptájában, valamint azt a keresztet is, amelyről egy ávós taposta le a korpuszt - a Jézust ábrázoló alakot - Hatvanban, 1950 júniusában. A kiállított emlékek között ott szerepelnek majd azok az arcképek is, amelyeket a Sopronkőhidai Fegyház es Börtön rabjai készítettek a vértanúk emlékhelye számára.

 

/MTI/

(forrás)