Kiállítás nyílik a koronázási jelvényekről készült fotókból
Kultúra
2014. febr. 28.

<p style="text-align: justify;">Koronázási jelvényekről készült fotóit, valamint színtankutatásainak néhány szemléltető képanyagát mutatja be Szelényi Károly fotóművész azon a kiállításon, amely szombaton nyílik az esztergomi Keresztény Múzeumban.</p>

Szelényi Károly elmondta, hogy a koronázási jelvényekről készült fotóiból álló válogatás mintegy 60 képet vonultat fel az április 27-ig nyitva tartó tárlaton. Emellett néhány fotón és modellen keresztül szemlélteti a színtannal kapcsolatos kutatásait.

 

A koronázási jelvények: a kard, a jogar és a birodalmi alma különféle részlétei tíz vagy húszszoros nagyításban jelennek meg a felvételeken. Mint elmondta, emiatt nagyon jól kivehetőek a műtárgyak több száz év alatt keletkezett sérülései.

 

Felidézte, hogy a koronázási ékszerek 1978 januárjában kerültek vissza Magyarországra. Ekkor kapott megbízást arra, hogy a jelvényegyüttesről és a koronázási palástról mindenre kiterjedő, részletes fotósorozatot készítsen.

 

 "A koronázási palást unikumnak számít, mivel a 11. századból mindössze öt hasonló darab maradt fent Európában" - hangsúlyozta a fotóművész, hozzátéve, hogy az eredetileg harang alakú miseruhát 1031-ben ajándékozta I. István király és Gizella királyné az épülő székesfehérvári Nagyboldogasszony-székesegyháznak.

 

Hozzátette: a Magyar Tudományos Akadémia jóvoltából a millennium évében mutatták be a felvételeket, amelyen az összes zománckép, díszítő elem és technológiai részlet látható.

 

Szelényi Károly elmondta: mintegy másfél évtizeddel ezelőtt kezdett hozzá a színtan történetének és jelentős kutatóinak tanulmányozásához. 2012-ben jelent meg A fény tettei és szenvedései - Goethe színtana a mindennapokban című kötete, amelyben a színtan története és az alapfogalmak ismertetése mellett bemutatja többek között a fizikai jelenségek színtani vonatkozásait, valamint a térhatás alapfogalmait.

 

 A német író és költő a legfontosabb munkái közé sorolta színtanát, amellyel mintegy negyven évig foglalkozott. Szelényi Goethe leírása alapján készítette el a hat alapszínt felvonultató vizes prizmát, amelyen a fehér és a fekete szín találkozásánál megjelenik a sárga, a bíbor, a cián, a kék, a zöld és a vörös szín.

 

A tárlaton látható vizes prizmák mellett olyan különböző modelleket is kiállít, amelyeken keresztül a gyakorlatban, interaktív módon szemlélteti színtannal kapcsolatos kutatásait.

 Szelényi Károly 1965-től a Corvin Kiadónál műtárgyakat fényképezett, 1973-tól az Iparművészeti Főiskola tanársegédje volt, majd 1986-tól a Kossuth Nyomda művészeti tanácsadójaként dolgozott, 1990-től a Magyar Képek Kiadói Kft. fotóarchívumának vezetője. Felvételei Magyarországon kívül az Egyesült Államokban, Németországban, Indiában, Olaszországban, Izraelben, Ausztriában, Romániában és Franciaországban szerepeltek kiállításon.

 

/MTI/

(forrás)