Erdő Péter szentmisét mutat be Boldog Meszlényi Zoltán emlékére
Egyház
2014. febr. 28.

<p style="text-align: justify;">Ünnepi szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke Boldog Meszlényi Zoltán püspök emléknapja alkalmából szombaton az esztergomi bazilikában - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.</p>

Megjegyezte: immár ötödik alkalommal ünnepli az egyház a 2009-ben boldoggá avatott Boldog Meszlényi Zoltán emléknapját, amelyet március 4-i halálának évfordulóján tartanak. A kommunista diktatúra magyarországi vértanúi közül ő volt az első, akit a katolikus egyház a boldogok sorába emelt - tette hozzá.

 

Mint mondta, hamarosan új templommal gazdagodik a főváros XI. kerülete, a most épülő Boldog Meszlényi Zoltán-templom alapkövét tavaly áprilisban helyezte el Erdő Péter a Budapest-Lágymányosi Szent Adalbert-plébánia területén, s hamarosan megtarthatják a bokrétaünnepet is.

 

Utalt arra: a Kistarcsai Kulturális Egyesület kerámia-domborművet készíttetett a kistarcsai internálótáborban Boldog Meszlényi Zoltán emlékére. A vértanú püspök portréját ábrázoló emléktáblát Beer Miklós váci megyés püspök avatja fel vasárnap Kistarcsán, a volt tábor emlékfalánál.

 

Meszlényi Zoltán Lajos 1892. január 2-án Hatvanban született. 1915-ben Innsbruckban szentelték pappá. XI. Piusz pápa kinevezése nyomán 1937-től Sinope címzetes püspöke, ettől kezdve a mindenkori hercegprímás, esztergomi érsek segédpüspöke lett.

 

Miután az állambiztonsági szervek Mindszenty József hercegprímást 1948 karácsonyán letartóztatták, majd koncepciós perben elítélték, Drahos János került a kormányzói posztra, aki nem sokkal később meghalt, így a káptalan döntésének megfelelően Meszlényi Zoltán lett az egyházmegye vezetője.

 

A püspököt 1950. június 29-én hurcolták el esztergomi lakásáról az állambiztonsági szervek emberei. A kistarcsai internálótáborba került, ahol elkülönítve őrizték és kínozták. A kínzások, ütlegelések és végkimerülés következtében 1951. március 4-én halt meg.

 

Hamvait a rákoskeresztúri Új köztemetőben helyezték el. 1966. június 24-én földi maradványait exhumálták és az esztergomi bazilikában helyezték örök nyugalomra.

 

2004-ben Erdő Péter indította el Meszlényi Zoltán boldoggá avatási eljárását. XVI. Benedek pápa 2009. július 3-án hagyta jóvá a dokumentumot, amely a püspököt kanonizálja a boldogok sorában, és ugyanabban az évben október 31-én avatták boldoggá az esztergomi bazilikában.

 

-MTI-

(forrás)