Nézegessünk Monarchia-t 3D-ben
Helytörténet
2014. febr. 20.

<p style="text-align: justify;">Az Arcanum kiadónak köszönhetően már évek óta böngészhető DVD-n és online is a Habsburg Monarchia katonai térképe. A kiadó és az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének munkatársai emberfeletti munkájának köszönhetően mindez mostantól valós időben, akár a Geogle Earth három dimenziós nézőjében is <a href="http://mapire.staatsarchiv.at/hu/earth/mkf_hun/" target="_blank">megtekinthető</a>.</p>

Ahhoz, hogy a körülbelül 4000 szelvényből álló történelmi Google térkép létrejöhessen, temérdek szkennelésre, geo-referálásra és webes publikációra volt szükség. A digitalizálás során 4000 darab, egyenként 65*45 centiméteres, sokszor évtizedekig a fiókok alján porosodó térképlapokat kellett beszkennelniük az Arcanum szakembereinek; darabonként 3-4 perces feldolgozási idővel számolva is ez többhetes, akár egy hónapos, igen nagy kitartást igénylő feladat lehetett. A TIFF/JPG formátumú, szép nagy felbontású képeket a Google Earth felületére kellett ezek után illeszteni, melyhez az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszéke által kifejlesztett alkalmazást használták a térképkészítők.

 

"Az Alkalmazással elkerülhetővé vált az, hogy a szelvényeken tereppontokat kelljen keresgélni: jól megválasztott koordináta-rendszerek definiálását követően minden térképlap négy sarokpontjának adtuk meg a koordinátáit. Ez a módszer a terület túlnyomó részén 40 méteres vízszintes illeszkedési pontosságot biztosít, az illesztési hiba csak néhány helyütt "szalad el" és romlik néhány száz méteres értékre (Tirol, Salzburg és a Bánát egyes részei), a következő, fejlettebb algoritmussal ezt hamarosan pontosítjuk." - olvasható Timár Gábor, a projektben részt vevő tanszék vezetőjének írásában.

 

A Google rendszerébe átvitt és felkoordinátázott képeken aztán OpenStreetMap alapon, kétdimenzióban lehet vizsgálgatni a kiválasztott tartományt/területet. A megszokott mozgatás és zoomolás mellett az átlátszóságot is lehet állítani, így könnyedén összehasonlítható a mai térkép a múltbelivel. A Google Föld gombra kattintva válthatunk rá a jóval látványosabb böngészést lehetővé tevő 3D-s nézetre. Az így kirajzolódó domborzat valósághűségét egy űrrepülőgéppel rögzített radar-adatokból felvett SRTM domborzati modell biztosítja.

 

Forrás: http://pangea.blog.hu/2014/02/19/habsburg_google_earth

 

-mTz-

 

(forrás)