Idén is lesznek munkálatok a környéki erdőkben
Környezetünk
2014. febr. 18.

<p style="text-align: justify;">A Pilisi Parkerdő Zrt. a kezelésébe tartozó erdőtagokban 2014-ben is tervez fakitermelési és erdőfelújítási munkálatokat. A tervezett munkák teljesen megfelelnek a hatályos jogszabályoknak és az elfogadott erdőtervnek is.</p>

A tervezett munkák leírása:

Pilisszentlélek 25/A, 4/A, 10/A, 10/B, 11/A, 13/A, 13/B, 21/A, 22/A, 23/A, 23/B erdőtagokban valamint Esztergom 32/B, 32/D, 33/A, 33/C, 33/D, 33/E, 37/F erdőtagokban: szálalás.

 

A szálalás az egyes erdőrészletekben ismétlédő, szálankénti, ill. csoportonkénti kitermelése oly módon, hogy az egész faállomány szerkezetében lényegi változás nem áll elő. A szálalás során összekapcsolódik a kitermelés, a felújítás és a nevelés. Szálalást csak olyan erdőrészletekben végeznek, ahol a megfelelő feltételek rendelkezésre állnak (őshonos fafajokból álló, elsősorban, középkorban lévő, jó adottságú és minőségű erdők, kedvező terepviszonyok megfelelő erdészeti feltártság) biztosítható.

 

Esztergom 10/I, 12/C, 23/D erdőtagokban: növedékfokozó gyérítés.

 

A növedékfokozó gyérítés az erdő egészséges fejlődése érdekében történik. A gyérítésekkel az egészséges, életerős egyedek, értékes elegyfajok fejlődést segítik, azzal, hogy a növekedésüket akadályozó faegyedeket eltávolítják.

 

Esztergom 46/B: törzskiválasztó gyérítés.

Esztergom 3/K, 10/H, 18/E, 19/C, 26/A, 47/B: elegyarányszabályozó tisztítás.

 

Az erdő megfelelő egészséges fejlődése érdekében a növekedés során törzsszámcsökkentő beavatkozásokra, ún. tisztításokra, gyérítésekre (nevelő vágások) van szükség. A gyérítésekkel az egészséges, életerős egyedek, értékes elegyfajok fejlődését segítik azzal, hogy a megfelelő növekedésüket akadályozó faegyedeket eltávolítják.

/ Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Iroda /

 

(forrás)