Tamás Józsefre emlékeztek
Helytörténet
2014. febr. 17.

<p style="text-align: justify;">Tamás Józsefre emlékeztek február 10-én délelőtt a Belvárosi Temetőben. Emléktábla avatással ünnepelték székelyföldiek és esztergomiak a híres építész február 11-i születésnapját, valamint azt, hogy megmenekült a felszámolástól síremléke. </p>

Az 1931-ben, Esztergomban eltemetett Tamás József kriptájának már hosszú évekkel ezelőtt, 1981-ben lejárt a megváltott ideje. A sírhely használati jogáért ezt követően nem fizetett senki, ezért félő volt, hogy felszámolásra kerül a csíkszeredai születésű, madéfalvi emlékmű készítőjének kriptája.

 

1992-ben Esztergomba látogatott Salamon János, akkori csíkszeredai polgármester, aki még abban az évben a polgármesteri hivatalhoz fordult segítségért. A jegyző határozatban engedélyezte a sírhely megváltását további ötven évre, térítés nélkül. A temető üzemeltetőjéhez viszont nem jutott el a jegyzői határozat, ezért történt az, hogy 2011-ben kihelyezték a sírra a lejárt feliratú táblát. Az épp Esztergomban tartózkodó Salamon János, ezt látván még ebben az évben kezdeményezte, Csíkszereda és Madéfalva településekkel közösen a síremlék megváltását, védetté nyilvánítását. Felvette a kapcsolatot Dr. Bárdos István művészettörténésszel, a Szent György Lovagrend tagjával és a helyi Szent György Lovagrenddel, akiknek segítségével megkezdődött Tamás József síremlékének megmentése. Levelet írtak Tétényi Éva polgármesternek, valamint felkeresték a Belvárosi Temető üzemeltetőjét a probléma megoldását keresve.

 

Végül Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012.06.12-én felülvizsgálta a temetőkről szóló rendeletét, és Tamás József bekerült az Esztergom története szempontjából jelentős szerepet játszó személyek névsorába, ezzel síremléke védetté vált.  (A védett síremlék nem igényel további megváltást, a sír gondozását az önkormányzat rendelete alapján a temető üzemeltetője végzi, a hozzátartozók pedig határozatlan ideig rendelkezhetnek a sírhely sorsáról.)  Ezt követően a hivatal levélben értesítette az építész kriptáját megmenteni igyekvőket, hogy minden akadály elhárult a síremlék fennmaradása útjából. 

 

Ebből az alkalomból, valamint Tamás József február 11-i születésnapja tiszteletére kisebb küldöttség érkezett Csíkszeredából és Madéfalváról, hogy a Szent György Lovagrend tagjaival és Esztergom Város Polgármesteri Hivatalának munkatársaival közösen emléktáblát és koszorúkat helyezzenek el a székely földön született, Esztergomban nyugvó építész síremlékén

 

/esztergom.hu - Hock Anikó/

(forrás)