Osvald Béla életműdíjat kapott
Sport
2014. febr. 17.

<address>Osvald Béla vehette át az Esztergom Sportjáért Életműdíjat, melyet 2012-ben alapított tizenöt esztergomi sportegyesület. A díjat olyan személyek kaphatják meg, akik több mint ötven éven át sportoltak, és kitartó munkájukkal példát mutattak. </address>

Baloldalon az első díjas Markó Béla, jobboldalon Osvald Béla látható

 

Az alapító sportegyesületek szavazatai alapján 2014-évben Osvald Béla, az igen ismert labdarugó és labdarúgóedző vehette át az elismerést.

 

A díjat és a vele járó oklevelet február 15-én, a Rugby Club Hotelben az Esztergomi Vitézek RAFC által szervezett jótékonysági sportbálon Dr. Magyar György adta át az ünnepeltnek.

 

 

Osvald Béla 1939. 07. 08.-án született Tatán. Az alapiskoláit is ott végezte, majd 1954-ben továbbtanulás miatt Esztergomba került, a Bottyán János Technikumba. Egyből bekapcsolódott a város labdarúgóéletébe. Mindkét testvére sportolt: húga, Ildi, TF-et végzett és NB1-es kézilabdás, néhai bátyja, Gyula pedig Pécsett elsőosztályú atléta volt.

Érettségi után, 1958-tól a Labor MIM-ben, a MEO osztályon dolgozott, egészen a nyugdíjazásáig, 1998-ig. 1958-ban tagja volt annak a híres technikumi csapatnak, ami hosszú menetelés után veretlenül jutott az országos döntőbe Csabai Lajos vezetésével.

A '60-as években az Nb-2ben kiemelkedő tudású, meghatározó csatára volt az esztergomi csapatnak. Sokan szerették volna leigazolni (Vác, Kispest, Dorog), de ő valamiért mindig maradt. Talán ehhez hozzájárult, hogy 1962-ben megnősült, és megszületett fia, Zsolt, aki szintén a labdarúgásnak szentelte egész életet. A 3 lány unokája szintén továbbvitte a családi hagyományt, a sportot.

1971-ben edzői képesítést szerzett. Az aktív pályafutás befejezése után elkezdte a több évtizedig tartó edzősködést. Hosszú évekig dolgozott az utánpótlásban (serdülő 2, 1, ifi) sok száz játékost nevelt fel. Legendás módszereit még ma is emlegetik. Számtalan bajnoki címet nyert csapataival.

Sokszor és eredményesen vezette edzőként a város felnőtt csapatát is, különböző bajnoki osztályokban. Nevéhez fűződik a város egyetlen NB-s bajnoki címe: 1973-1974-es évadban megnyerték az NB3 Duna csoportját.

Több helyre hívták edzőnek is, de egy pilismaróti kitérőt leszámítva, mindig Esztergom labdarúgását szolgálta.

Jelenleg éli a nyugdíjasok életét, de a szeretett sportágtól nem tud elszakadni. Mindennapos vendég az edzéseken, mérkőzéseken. Nélküle nem lehet focikupát rendezni, hiszen mindig várja a jól megszokott széke a Sportcsarnokban.

/FC Esztergom/

(forrás)