Az önkormányzatnál is teljesíthetik a diákok a közösségi szolgálatot
Közélet
2014. febr. 13.

<p style="text-align: justify;">Megszülettek az első együttműködési megállapodások a városban működő középiskolák és az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal között az iskolai közösségi szolgálat közös lebonyolításáról.    </p>

A városban működő középiskolák közül négy jelezte együttműködési szándékát az önkormányzat felé, január 15-ig pedig két intézménnyel, az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskolával és a Balassa Bálint Gazdasági szakközépiskola és Szakiskolával történt meg a megállapodás aláírása.

 

Ennek értelmében a törvényi előírásokat betartva a diákok részt vesznek a város közterületeinek rendben tartásában. Felügyelet mellett segítenek a város takarításában, levélsöprésben, a téli időszakban a hólapátolásban.

 

2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele lesz, hogy minden diák 50 óra közösségi  szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során. A közösségi szolgálat 50 órájának teljesítéséhez 3 év áll a tanulók rendelkezésére.

 

A közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyet a diákok anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, és a törvényalkotó szándéka szerint ezzel a helyi közösség érdekeit szolgálják, és emellett saját készségeiket és személyiségüket is fejlesztik.  

 

  A nemzeti köznevelésről szóló 2011.évi CXC tv. 6. § (4)

„Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. A felnőttoktatás keretében szervezett érettségi vizsga esetében közösségi szolgálat végzésének igazolása nélkül is meg lehet kezdeni az érettségi vizsgát. A sajátos nevelési igényű tanulók esetében a szakértői bizottság ez irányú javaslata alapján a közösségi szolgálat mellőzhető.”

 

/Önkormányzati Sajtószolgálat/

 

(forrás)