Elfogták a lámpaoszlopajtó tolvajt
Bulvár
2014. febr. 12.

<p style="text-align: justify;">Elfogták azt az 57 éves esztergomi férfit, aki mintegy 80 lámpaoszlopról tulajdonította el az a kábeleket lezáró fémajtót, és megrongálta a Magvető-szobrot is.</p>

Lopás bűntett és lopás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az Esztergomi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya K. Miklós ellen. A gyanú szerint az 57 éves esztergomi férfi 2014. január 20-án este megrongálta az Esztergom belvárosában álló Magvető szobrot. A férfi egy vasfűrésszel próbálta meg eltulajdonítani a műalkotás több darabját, de nem járt sikerrel, mert a fűrésze eltörött.

 

A rongálást egy helyi polgárőr vette észre, aki szólt a rendőröknek. Az esztergomi nyomozók széleskörű adatgyűjtésbe kezdtek és három heti nyomozás eredményeképpen azonosították a tettest. A gyanúsítottat 2014. február 11-én fogták el az esztergomi rendőrök.

Az eljárás során kiderült, hogy a férfi más, Esztergom területén elkövetett bűncselekmények elkövetésével is gyanúsítható. K. Miklós 2014 januárjában és februárjában több alkalommal eltulajdonította a városban lévő lámpaoszlopok vas ajtóit.

 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint és saját bevallása szerint is a gyanúsított összesen 78 ajtót lopott el, melyet később egy fémátvevő telepen adott le. K. Miklóst a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatását. 

 

Esztergom önkormányzata január végén járult hozzá, hogy a Magvető néven ismert szoborrészletet átadja az államnak az Országház elé szánt, Tisza István néhai miniszterelnöknek emléket állító szoborkompozíció felállításához.

 

Az alkotás főalakját 1945 tavaszán ismeretlenek ledöntötték, a megmaradt elemeket három, önálló szoborként állították fel. A jobb oldali, amely eredetileg a Magyar bőség nevet viselte, Esztergomba került, a Munka, majd a Magvető elnevezést kapta.

/KEMRFK- MTI/

(forrás)