A gyenge forint miatt nőtt a Szlovákiából érkező vásárlók száma
Gazdaság
2014. febr. 10.

<p style="text-align: justify;">Felerősödött a Szlovákiából érkező vásárlók száma az utóbbi napokban-hetekben, köszönhetően a gyenge forintnak.</p>

A magyar-szlovák határ túloldalán élők éberen figyelik az euró forintárfolyamának változását, és ha már 5-8 forinttal is többet kapnak eurójukért, indulnak pénzüket költeni a határhoz közeli magyar településekre, elsősorban a hétvégéken.

 

Ózdon, Sátoraljaújhelyen különösen akkor nőtt meg a kereskedők forgalma, amikor 316 forintot is kaptak egy euróért a szlovák állampolgárok, akik nem ritkán még a határtól hatvan kilométernyire lévő Miskolc hipermarketjeibe is "átrándultak".

 

Aki csordultig telepakolt bevásárlókocsit tolt az elmúlt napokban a nagyobb üzleteknél az szinte teljes bizonyossággal a felvidéki településekről, Rozsnyóról, Tornaaljáról, Kassáról és környékükről jött át vásárolni. A miskolci piac parkolójában poprádi rendszámú személyautót is lehetett látni a napokban. A Szlovákiából érkezett vevők még sört és Szlovákiában gyártott kristálycukrot is itt vettek, kilóját 229 forintért, miközben ennek ára a határ másik oldalán 1 euró körül van.

 

Komáromban és Esztergomban sokan alapvető élelmiszerekért is átjárnak a határ túloldaláról vásárolni. Komáromban az egyik kereskedelmi lánc áruháza közvetlenül az Erzsébet-híd lábánál található, az áruház parkolójában lévő rendszámokból látszik hogy a határtól 30-40 kilométerre is érződik az erős euró vonzereje, és ugyanez a helyzet Esztergomban is.

 

Komáromban 70 cent egy kiló kristálycukor, míg Szlovákiában 1,5 euró, taxival egy euróért lehet átjutni a hídon, ami már két kiló cukor vásárlásakor megtérül - mondta el egy nyugdíjas az MTI tudósítójának a helyszínen.

 

A két városban a benzinkutak kezelői nem számoltak be számottevő szlovák forgalomról, miután Szlovákiában általában olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon és csak nagyon jelentős árfolyamváltozás esetén érné meg nálunk tankolni.

 

Farkas Szilárd, a megyei iparkamara kereskedelmi tagozatának elnökségi tagja szerint inkább a december végén indult leárazásokkal magyarázható, hogy a határon túlról érkezők többen és többet költenek a kisalföldi megyeszékhelyen. Hozzátette: ugyanakkor érezhető, hogy távolabbról is ideutaznak vásárlók, akiknek már élelmiszert is megéri Magyarországon beszerezni. A forgalom zömét azonban a bevásárlóközpontok viszik el.

 

/MTI/

/Fotó: Wikipédia/

(forrás)