Helyi finomságok tárháza az Ister-Granum régióban
Környezetünk
2014. febr. 4.

<p style="text-align: justify;">A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat pályázati kiírásán támogatást nyert el az <a href="http://www.istergranum.hu/" target="_blank">Ister-Granum EGTC</a>, melynek köszönhetően – együttműködve az Esztergomi Környezetkultúra Egyesülettel – megjelentethette első, a régió helyi termék kínálatából ízelítőt adó kiadványát. E kapcsán január 30-án, csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a Duna Múzeum foglalkoztató termében. </p>

A Duna Múzeum (teljes nevén Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum) szellemiségéből eredően szívesen fogad be a fenntarthatósággal kapcsolatos eseményeket. A múzeum vezetésese ezt a szokást a jövőben is szeretne megtartani és bővíteni kívánja a helyi közösségeket segítő, összekovácsoló, megerősítő programokat.

 

A sajtótájékoztatón Nagy Péter, az EGTC igazgatója elmondta, hogy a régió polgármesterei 2012. decemberi közgyűlésükön egyhangúan elfogadták a térség helyi termékes fejlesztési stratégiáját, melynek célja az egész régiót magába foglaló, határon átnyúló helyi termékhálózat létrehozása. Azóta a munkaszervezet több helyi termékes programot szervezett, együttműködésben több szervezettel a helyi termékes stratégia mentén. A most elkészült Helyi Finomságok Tárháza kiadvány egyfajta ízelítő a térség termelőinek sokszínűségéből, a régió helyi termékekből készíthető ételeiből.

 

Az igazgató után Dinnyés István, Lábatlan polgármestere ismertette a helyi termelői piac nyitásával kapcsolatos tapasztalatait, piacnyitási szándékát. Célja 2014. áprilisában helyi termelői piacot nyitni a településen található Gerenday kertben.

 

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke, Horváth Zoltán, részletesen bemutatta a kiadvány szerkesztési elvét és a termelőket. Beszélt azokról a személyes tapasztalatairól, melyek a termelő látogatásokon pozitív élményként érték. A kiadvány szemléletformáló célzattal készült, célja bemutatni milyen sok termelő, milyen sok remek terméke érhető el térségünkben. Cél a helyi termékek fogyasztásának népszerűsítése, a tudatos vásárlói réteg megteremtése, a fenntartható vidékfejlesztési modell bemutatása helyi erőforrásokra, helyi termékekre alapozva. A kiadvány 90 termelő és 15 kézműves elérhetőségét tartalmazza 10 termékcsoportban. 33 receptet válogattak be az „étkezd végig a napot helyi termékekből” elv alapján reggelitől kezdve, a főétkezésen, az uzsonnán át, egészen a vacsoráig és a desszertig.

 

A kiadvány 5000 példányban készült, melyből ingyenesen kaphatnak a térség települései, valamint a helyi termelői boltok, piacok és turisztikai létesítmények is. A kiadvány belső borítóján feltüntetésre került, hogy ez csupán az első lépés a helyi termékeket népszerűsítő tevékenységekben. Újabb tematikus kiadványok segítségével szeretnék a népi értékeket megőrizni, közösséget formálni, kertészeti ismereteket átadni.

 

A kiadvány on-line letölthető formában innen is elérhető.

/Ister-Granum EGTC/

(forrás)