Elnémultak a TV-ék és a rádiók a holokauszt áldozataira emlékezve
Közélet
2014. jan. 28.

<p style="text-align: justify;">A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján országszerte az áldozatokra emlékeztek tegnap este hét órakor a televíziók és rádiók, amelyek a köztársasági elnök felhívására hetven másodpercre megszakították műsorukat a magyarországi holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából.</p>

Látogató a berlini holokauszt-emlékmű hófödte betontömbjei között a holokauszt nemzetközi emléknapján, 2014. január 27-én. (MTI/AP/Markus Schreiber)

 

A közmédia minden csatornáján megszakította adását este hét órakor - mondta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója. Lencsó Rita közölte: a rádiók, egy rövid megemlékezés után, hetven másodpercre elnémultak, a televíziókban pedig ezalatt a hetven évvel ezelőtti eseményekhez kapcsolódó képeket és feliratokat láthattak a nézők.

 

Az RTL Klub a Híradót szakította meg este hét órakor - mondta Kolosi Péter programigazgató. A nézők holokauszttal kapcsolatos felvételeket láthattak, hang nélkül.

 

A TV2 a Tények című hírműsorában tartott hetven másodpercnyi szünetet, este hét órakor ezen a csatornán is néma megemlékezést tartottak a holokauszt áldozataira - tudatta a csatorna.

 

A csaknem hatvan tagot számláló Helyi Rádiók Országos Egyesülete is támogatta a köztársasági elnök felhívását - mondta Door Tamás elnökségi tag. 

 

A Helyi Televíziók Országos Egyesülete is körlevélben hívta fel tagjai figyelmét az államfő kezdeményezésére. Széles Tamás, a szervezet elnöke elmondta: mintegy nyolcvan tagjukat kérték a csatlakozásra (az Egyesület tagja az esztergomi Körzeti Televízió is – hírszerk.).

 

A Class FM is ismertette Áder János felhívását és megemlékezett az áldozatokról este hét órakor, több mint egypercnyi csönddel. A Magyar Katolikus Rádió néma imádsággal emlékezett este héttől a holokauszt áldozataira - tudatta Radetzky András vezérigazgató-helyettes.

 

A Lánchíd Rádió, az InfoRádió, valamint a Gazdasági Rádió egyaránt csatlakozott a kezdeményezéshez. Este hét órakor a csatornák mindegyike felhívta a hallgatók figyelmét az emléknapra és az államfő felhívására, majd hetven másodpercen át nem sugárzott műsort. Csatlakozott a felhíváshoz a Music FM kereskedelmi rádió is.

 

A Klubrádió is megemlékezett az áldozatokról, "a magunk módján" - mondta Arató András vezérigazgató. Közölte: fenntartásai vannak egy közjogi méltóságtól érkező felhívással kapcsolatban. Elmondta ugyanakkor, hogy nem maradhatnak távol egy olyan kezdeményezéstől, amely arra irányul, hogy az ország egésze megálljon egy pillanatra. A Klubrádió Jordi Savall az auschwitzi áldozatok emlékére írt himnuszát sugároztai este héttől.

 

A helyi média is emlékezett: a Pest megyei Cegléd TV-ben a képernyőn a történteket röviden összefoglaló szöveg volt olvasható - közölte Kiszel Péter gyártásvezető.

 

A Százhalombatta térségében fogható Halom TV-ben - Mazumel Ferenc főszerkesztő közlése szerint - a felhívás ismertetése után egy lobogó gyertyaláng és egy megemlékező volt látható. A vecsési Williams TV szintén a híradó előtt szakította meg adását. A Veresegyházi Városi TV is csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

A Dabas Rádióban is csend volt 70 másodpercig, miután a műsorvezető rövid szöveget olvasott be a holokauszt-évfordulóra emlékezve.

 

A tatabányai és a tatai televízió egy zsidó deportáltak csoportját vasúti kocsi előtt ábrázoló képpel emlékezett a holokauszt 70. évfordulójára, az esztergomi régiós televízió szintén egy képet sugárzott. A megemlékezéshez csatlakozott a Komárom-Esztergom megyében fogható Forrás Rádió is.

 

Szombathelyen a városi televízió, a Frisss FM és a Nyugat Rádió is eleget tett az államfő kérésének. A rádiókban előtte és utána ismertették a csend okát, a televízióban pedig az elsötétült képernyőn egy felirattal tájékoztatták a nézőket. 

 

Baranyából a Lánchíd Rádió helyi stúdiója, a Pécs és Komló vételkörzetében fogható Rádió 1 is elnémult hét óra után. A Pécs környéki településeken fogható Pannon TV és Pécs TV sötét képernyőt és egy megemlékező feliratot sugárzott.

 

A Veszprém Televízió és a Füred Televízió is elsötétítette képernyőjét, ennek okát feliratban közölték a nézőkkel. A Pápai Városi Televízió a megemlékezéshez méltó képpel és magyarázó felirattal jelentkezett - mondta Varga András főszerkesztő.

 

A Zalaegerszegi Városi Televízió - Tompa Gábor ügyvezető elmondása szerint - 19 óra után a műsorvezető bevezető szavai után a zalaegerszegi Göcseji úti holokauszt-emlékmű képét mutatták a képernyőkön. A Helikon Rádió ugyancsak megemlékezett az évfordulóról.

 

Bács-Kiskun megyében a Gong Rádió és a Kecskeméti Televízió is megemlékezett az évfordulóra - közölte Jámbor Csaba, a rádió programigazgatója, illetve Varga Mónika, a tévé felelős szerkesztője.

 

Széles Tamás, aki a Debrecen Városi Televízió (DTV) ügyvezetője is, közölte: a csatorna megemlékező szöveget tett közzé képernyőjén.

 

Debrecenben három rádióállomás, az FM90 Campus Rádió, a Debrecen Rádió FM95 és a Best FM is csatlakozott a felhívásához.

 

A sötét képernyőn az államfői felhívást ismertető felhívással jelentkezett a GyőrPlusz tévécsatorna, s elhallgatott az azonos nevű rádió. Az Oxigen TV gyertyafénnyel emlékezett, az Ozone FM rádió viszont, Pénzes Anikó ügyvezető tájékoztatása szerint hírekben, beszélgetős műsorokban. A delmagyar.hu és a kisalfold.hu is elsötétült a köztársasági elnök által kért időszakra.

 

/MTI/

(forrás)