Esztergom 40 milliót kap a Magvető-szoborért
Közélet
2014. jan. 24.

<p style="text-align: justify;">Esztergom önkormányzata 40 millió forintért hozzájárult, hogy az állam a városban található, Magvető néven ismert szoborrészletet átadja az Országház elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció felállításához - erről döntött a képviselő-testület csütörtök esti ülésén.</p>

Tétényi Éva független polgármester az előterjesztés vitájában elmondta, a szoborcsoportért kapott pénzt az alkotás közelében található játszótér és környezetének rendbetételére szeretnék fordítani.

 

Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP), a megállapodás ügyében eljáró képviselő rámutatott, hogy az Esztergomban található szoborrészlet a Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotás egyetlen, eredeti formájában fennmaradt része, amelyet az átadással megőrizhetnek az utókornak.

 

A Parlament mellett álló, gróf Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotás fő alakját 1945 tavaszán ismeretlenek ledöntötték, a megmaradt elemeket három, önálló szoborként állították fel. A jobb oldali, amely eredetileg a Magyar bőség nevet viselte, Esztergomba került, a Munka, majd a Magvető elnevezést kapta.

 

/MTI/

(forrás)