Fellélegezhet Esztergom, indulhat az előrelépés
2014. jan. 22.

<p>Megyénkben húszmilliárdos adósságot vállal át az állam, mely Esztergomot mintegy 11,8 milliárd forint tartózástól szabadítja meg. Az adósságkonszolidáció második ütemét követően így igazán fellélegezhet a város.</p>

Az önkormányzati adósságkonszolidáció utolsó ütemében február végéig 20,5 milliárdos adósságot vállal át az állam megyénk településeitől, mindezt Németh Lászlóné, fejlesztési miniszter fejtette ki a közelmúltban oroszlányi sajtótájékoztatóján.

Németh Lászlóné hangsúlyozta, hogy az állam ezzel valamennyi megyebeli települést, így köztük Esztergomot is az összes adósságától teljeskörűen megszabadítja. A miniszter szerint a teljes átvállalás megteremti annak a lehetőségét, hogy az önkormányzatok tiszta lappal induljanak.

Esztergomtól első körében a törvényi előíráson felül, az adósság nem 40, hanem 50 százalékát, majd 12 milliárd forintos tartozást vállalt át az állam még tavaly nyáron, mely az újabb ütemben a maradék 11,8 milliárd forintnyi adósságot is átveszi a várostól.

Völner Pál államtitkár ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy az eddigi nehézségeket ezzel lezárhatja Esztergom, amely az állam átvállalását követően a jövő építésébe kezdhet. A választókerületi elnök hozzáfűzte, hogy nemcsak az átvállalt adósság miatt lélegezhet fel a város, hanem azért is, mert így már nem kell az ezek miatti kamatokat sem fizetnie

Mint Völner Pál kitért rá, Esztergom gazdasági helyzete az adósságátvállalás után nagymértékben előre léphet, köszönhetően az adósság terheitől való megszabadulásnak és annak, hogy a Suzuki és az Ipari Parkba betelepült cégek által fizetett adóbevételek kiemelkedőeknek számítanak.

Az államtitkár hozzáfűzte, a város mellett természetesen minden településnek egy új korszakot hoz az önkormányzati adósságátvállalás lezárulta, mellyel elindulhat a növekedésösztönzés időszaka Magyarországon. Mivel évente mintegy 160-180 milliárd forintos törlesztési tehertől szabadítja meg a helyhatóságokat ezzel az intézkedéssel az állam, így nagymértékben ösztönzi az új települési, térségi és regionális fejlesztési koncepciók kidolgozását és azok megvalósítását is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mindezt megerősítve elmondta, hogy az ország gazdasági stabilitásának megteremtése érdekében elengedhetetlen az önkormányzatok hiteleinek átvállalása. A miniszter felidézte, hogy a szocialista kormányzás nyolc éve alatt 191-ről 1240 milliárd forintra emelkedett az önkormányzatok adóssága, és ezt az a „rossz gazdaságpolitika” idézte elő, amely folyamatosan egyre több állami feladatot bízott a településekre, miközben ezekhez nem biztosított központi forrásokat. Ezt felismerve a Fidesz-kormány 2012-től három ütemben konszolidálta a helyhatóságok adósságát, előbb a megyei önkormányzatok teljes, 196 milliárdos, majd 1710 ötezer fő alatti település összes, 74 milliárd forintra rúgó tartozását. Azt követően tavaly további 610 milliárd forint értékben 227, ötezer főnél nagyobb települést szabadított meg adósságának 40-70 százalékától. Az eddig konszolidált 880 milliárd forint hitelállomány után most a harmadik lépcsőben a fennmaradó 278 település még át nem vállalt tartozásait is rendezik február végéig.

Forrás: lvp

(forrás)