A holnapi testületi ülés két érdekes témájáról
Közélet
2014. jan. 20.

<p style="text-align: justify;">A január 21-i, keddi testületi ülésen nem kevesebb, mint 36 napirendi pontról fognak dönteni városunk vezetői. Ezek közül kiragadtunk két érdekes, a Pala Strandnál lévő csúszda jövőjéről, és a városi utak mentén található fák sorsáról szóló témát.</p>

Volt csúszda, lesz csúszda

 A Palatinusz tónál található Palatinus-Tófürdő üzemeltetését évek óta a Szent István Strandfürdő végzi az Önkormányzat megbízásából. A Strand területén lévő, vizibicikli kölcsönzőnek és csúszdának helyt adó, mintegy 374 m2-es földterületet a Strandfürdő 2013-as október 31-i lejárati dátummal bérbe adta Szilva Károly egyéni vállalkozónak, kinek tulajdonában vannak az ott elhelyezkedő építmények. A bérbeadási szerződés egyik pontja szerint, ha a felek a következő szezonra nem kötnek szerződést, akkor a bérlő köteles a tulajdonában lévő építményeket a saját költségén lebontani és elszállítani. A vállalkozó és a Strandfürdő közötti megromlott viszony miatt a tulajdonos szerette volna, ha mostantól magával az önkormányzattal köthessen bérleti szerződést, azonban az Alapító Okirat ezt nem teszi lehetővé.

 

Ellenben a törvényi szabályozás megengedi, hogy a város elővásárlási jogával élve megvegye a területen lévő csúszdát és kölcsönzőt. Ehelyett a szakiroda véleménye alapján – mely szerint az építmény elavult, életveszélyes állapotban van – kötelezik a vállalkozót, hogy bontsa el azt. A város pedig 10 millió forint + ÁFA költségen új csúszdát fog építtetni a területre, melynek ára a Strandfürdő költségvetését terheli majd. Természetesen, ha mindez elfogadásra kerül a holnapi ülésen.

 

Visszaszállhat a Magyar Közútra az utak menti növények gondozása

 

A város még 2007 novemberében kötött egy megállapodást a Magyar Közút Kht. Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságával, mely keretében a közutak mentén található fák, cserjék gondozását az önkormányzat magára vállalja. Az összesen 41363 méternyi útszakaszon az alábbi helyeken kellett a növényzetet ez idáig rendben tartani:

 

11. számú főút esztergomi szakasza

111. számú főút esztergomi szakasza

117. számú főút esztergomi szakasza

1111. számú összekötő út esztergomi szakasza

1117. számú összekötő út esztergomi szakasza

1117. számú összekötő út esztergomi szakasza (Suzuki út)

1131. számú összekötő út esztergomi szakasza (Bánomi út)

11124. számú bekötő út esztergomi szakasza (Pilisszentléleki bekötő út)

11326. számú hajóállomáshoz vezető út

11327. számú vasútállomáshoz vezető út

11328. számú Kenyérmező vasútállomáshoz vezető út

11347. számú Duna hídhoz vezető út

11605. számú átkötés (Körforgalomtól kivezető utca a Terézia utcáig)

 

A legkritikusabb állapotban a 11-es út mentén lévő, volt Vadvirág Camping előtti idős nyárfasor van, amelynek az állapotfelmérése megtörtént a Magyar Közút Kht. és a Városüzemeltetési Iroda által. E során megállapították, hogy 54 darab fa közül 12 darab gallyazásra, 2 darab ifjításra szorul, míg 16 darab fát szükséges lenne kivágni. Ezen munkálatok összköltsége elérheti a 4 610 100 forintot, melyhez évente még fél millió forintot kell számolni a kivágott fák helyére ültetett cserjék gondozására.

 

Ezen karbantartási költségeken túl szintén az önkormányzatot terheli az esetlegesen bekövetkező káresemények, balesetek során a fák által okozott károk megtérítése is. Konkrét példa erre, amikor egy esztergomi lakos mozgó gépkocsijára a Visegrádi úton a vihar miatt rádőlt egy fa tavaly december elején. Az autóban keletkezett kár 50 000 forintos javítási költségét az önkormányzatnak kellett megfizetnie.

 

Mivel az önkormányzatnak az alapfeladatok ellátása is nehézséget okoz, nem hogy a növények gondozásának, illetve a kártérítések összegének megfizetése, ezért szeretnék felmondani a Közúttal kötött megállapodást.

 

-mTz-

   

(forrás)