Megnyílt a Tájak vonzásában képkiállítás
Kultúra
2014. jan. 17.

<p style="text-align: justify;">Január 16-án, csütörtökön nyitották meg a Féja Géza Közösségi Ház és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület közös szervezésében Németh Mátyás fotóriporter, festőművész alkotásait bemutató tárlatot. </p>

A kiállításmegnyitó kezdetén Tóth Tamás, a Közösségi Ház igazgatója mesélt az immáron 20 évnyi múlttal rendelkező együttműködésre a két kulturális szervezet között. E jubileumi alkalom méltó megünneplése Németh Mátyás tájfestményeiből készített válogatás bemutatása. Betegsége miatt sajnos a megnyitóra eljönni nem tudó művész tiszteletére íródott versét elszavaló Wernke Bernát költő után Eck Alajos méltatta a fotóriporterként és festőként is tiszteletreméltó művész életpályáját. Az esemény zárásaként Elek Csilla előadóművész előadásában volt hallható két, a képekhez illő költemény is.

A megnyitón készült hangfelvétel itt meghallgatható:

Az eseményen készült fotóink pedig a Galériában tekinthetőek meg.

 

Németh Mátyás már gyermekkora óta a táj szerelmese, elsősorban ezt igyekszik bemutatni képein is.

1939-ben született a vajdasági Temerinben.

Mintegy 30 éve foglalkozik festészettel.

1970-től 1993-ig a Magyar Szó újvidéki napilap fotóriportereként dolgozott.

Tagja a Vajdasági Iparművészek és Formatervezők Egyesületének (UPIDIV) – s ezek révén néhány hasonló jellegű nemzetközi szervezetnek is.

Több közös kiállításon vett részt a volt Jugoszláviában: Arandjelovacon, Belgrádban, Szabadkán, Trogirban, Újvidéken, Valjevón.

Önálló festménykiállítása volt Temerinben, Tordán, Debellácson, Dorogon, Fóton és Esztergomban. Festményei nemcsak a volt Jugoszlávia területén és Magyarországon, hanem más európai országokban – Ausztriában, Franciaországban, Németországban –, valamint Ausztráliában,

Japánban, Kaliforniában (USA) és Kanadában is megtalálhatók.

-mTz-

(forrás)