Változtak a parkolási pótdíjazás szabályai Esztergomban
2014. jan. 15.

<p>Január 4-i hatállyal megsemmisítette a Kúria az esztergomi parkolási rendelet egyes pontjait, mivel azok törvényt sértettek.</p>

A rendelet kifogásolt pontjai olyan viszonyokra határoztak meg szabályokat, melyeket az 1988. évi I. törvény magasabb szinten szabályoz. Érvényes módon a törvényi szabályozástól eltérő helyi, rendeleti szabályokat a Kúria határozata szerint nem lehet megalkotni.

A megsemmisített szabályok többek között a parkolási pótdíjak kiszabásának feltételeit határozták meg, a sürgős orvosi ellátás esetére szóló mentesítést tartalmazták, illetve a kerékbilincs alkalmazására vonatkoztak.

A határozat jogerőre emelkedése óta tehát ezen viszonyokat nem a helyi önkormányzati rendelet szabályai szerint, hanem a törvényi szinten meghatározott rendszerben kell vizsgálni. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a különbségeket a pótdíjak szemszögéből:

Megsemmisített rendeleti szabályozás A törvényi szabályok
 Amennyiben a várakozási díjat a várakozás megkezdésekor előre nem fizetik meg (várakozási díj megfizetésének elmulasztása), illetőleg a várakozási díjat megfizetik ugyan, azonban a megfizetett díj alapján igénybe vehető várakozási időt túllépik (díjfizetéssel fedezett várakozási idő túllépése) vagy a bizonylatot nem a (2) bekezdésben foglalt módon használták fel a gépjármű üzembentartójának pótdíjat kell fizetnie.

A várakozási díj megfizetésének elmulasztása, illetőleg a díjfizetéssel
fedezett várakozási idő túllépése esetén a fizetendő pótdíj mértéke:
a) az I. övezeten belül
- a hétköznapon történt pótdíjazás esetében a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén 2.640,- Ft, 15 napon túli befizetés esetén 9.600,- Ft;
- a hétvégén történt pótdíjazás esetén a pótdíj kiszabásának napját követő 15
napon belüli befizetés esetén 1.440,- Ft, 15 napon túli befizetés esetén 9.600,- Ft;
b) a II. övezeten belül
- a hétköznapon történt pótdíjazás esetében a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén 1.760,- Ft, 15 napon túli befizetés esetén 6.400,- Ft;
- a hétvégén történ pótdíjazás esetén a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén 960,- Ft,; 15 napon túli befizetés esetén 6.400,-
Ft;
c) a Tópart utcában
- a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén 660,- Ft; 15 napon túli befizetés esetén 2.400,- Ft;
d) a 2.§ (13) bekezdésében meghatározott területeken – a Tópart utca kivételével – a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés
esetén 2.200,- Ft, 15 napon túli befizetés esetén 8.000,- Ft.


Ha a gépjármű üzembentartója a parkoló üzemeltetője által a részére postai
úton megküldött pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételétől számított 30 napon belül hitelt érdemlően igazolja, hogy a pótdíj megállapítása idején rendelkezett
bizonylattal, de azt nem a (2) bekezdésben foglalt módon használta fel, a fizetendő pótdíj mértéke, az igazolás elfogadásáról szóló értesítés átvételétől számított 30 napos határidőn belüli befizetés esetén, az egyes területeken a következő:
- I. övezeten belül 1.400,- Ft
- II. övezeten belül 800,- Ft
- Tópart utcában 300,- Ft.
Mind az igazolás benyújtására, mind a befizetésre rendelkezésre álló 30 napos határidő jogvesztő; ezek bármelyikének elmulasztása esetén a
gépjármű üzembentartója az (5) bekezdésben meghatározott pótdíjat köteles megfizetni.

Amennyiben a pótdíjat a várakozási díj megfizetésének elmulasztása, illetve a
díjfizetéssel fedezett várakozási idő túllépése okán nem személygépkocsival,
hanem e rendelet hatálya alá tartozó más gépjárművel történt várakozás miatt kell megállapítani, úgy a pótdíj mértéke az (5) bekezdés a) – c) pontjában meghatározott összegek kétszeres mértéke
Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.

A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese. E bekezdés alkalmazása során befizetésnek minősül a fizetési művelet elindítása is. A pótdíj kiszabásáról szóló értesítést a jármű szélvédőlapátján, vagy a járművön egyéb jól látható helyen kell elhelyezni.

A díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozó járműre ugyanazon a várakozási területen egy naptári napon belül pótdíj csak egyszer szabható ki. Ha a várakozási területen a várakozás csak meghatározott időtartamig engedélyezett, és a díjfizetés nélküli várakozás ezt meghaladóan történik, a  pótdíj megfizetése nem mentesít a külön jogszabály alapján kivetett bírság megfizetése alól.

A várakozási díj és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. A várakozási díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető.

 Ha a várakozási díjat és a pótdíjat nem fizették meg a helyi önkormányzat, valamint a szolgáltató a díj- és pótdíjfizetési felszólítást a várakozási terület díjfizetés nélküli használatának időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül a jármű üzembentartója részére postai küldeményként, vagy más egyéb igazolható módon megküldi.

A 60 napos jogvesztő határidő nem alkalmazható abban az esetben, ha a gépjármű üzembentartója a nyilvántartott adataiban bekövetkezett változásokat a gépjárműnyilvántartás központi szervéhez - az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megszegésével - elmulasztotta bejelenteni és ezért a fizetési felszólítás nem a tényleges üzembentartó részére került megküldésre.

A várakozási díj- és pótdíjfizetési kötelezettség nem teljesítése esetén a helyi önkormányzat, valamint a szolgáltató követelését bírósági úton érvényesítheti. A parkolási díjból eredő igények érvényesítése esetén a kötelezett lakhelye szerinti járásbíróság kizárólagosan illetékes.

A jármű üzembentartója mentesül a várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha a jármű a díjfizetés nélkül történt várakozást megelőzően jogellenesen került ki a birtokából, és igazolja, hogy a jogellenességgel összefüggésben kezdeményezték a megfelelő hatóság eljárását.

 

A fő különbség a két szabályozás között, hogy míg a rendelet szerint akkor is kellett  pótdíjat fizetnie az autósnak, ha érvényes jeggyel/bérlettel rendelkezett az adott időszakra, de az nem vagy nem jól láthatóan volt elhelyezve a járműben - a törvény azonban ilyen szankciót nem ismer.

 

A határozat a Magyar Közlöny január 3-i számában jelent meg.