Megrótta a Kúria Esztergom Önkormányzatát
Közélet
2014. jan. 15.

<p style="text-align: justify;">A Kúria Önkormányzati Tanácsa megállapította, hogy Esztergom Város Önkormányzata elmulasztotta a jogalkotási kötelezettségét, amikor nem alkotta meg a 2012. évi költségvetési végrehajtásról szóló zárszámadási rendeletét. Ezért elrendelik, hogy a város Önkormányzat Képviselő-testülete a szabályozási kötelezettségének 2014. február 28-ig tegyen eleget—olvasható a Magyar Közlöny ez évi második számában.</p>

Az ügy előzményei közé tartozik, hogy miután a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívása nem vezetett eredményre, a Kúriához fordult és kérte, hogy állapítsa meg, hogy Esztergom Önkormányzata nem tett eleget a jogalkotási kötelezettségének, amikor nem alkotta még meg a 2010. évi zárszámadásról szóló önkormányzati rendeletét.

 

A törvények értelmében 2013. április 30-ig kellett volna a polgármesternek a zárszámadási rendelettervezetet a képviselő-testület elé terjeszteni, a képviselő-testületnek pedig a  rendeletet megalkotni. Ennek elmulasztása törvénnyel ellentétes működést jelent. Ezért a Kormányhivatal kérte, hogy a Kúria kötelezze az önkormányzatot a jogalkotási kötelezettségének teljesítésére.

 

A Kúria felhívására Tétényi Éva  polgármester válaszolt és kifejtette, hogy a 2012. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelettervezetet négy ízben terjesztette a képviselő-testület elé: a képviselő-testület napirendjén 2013. április 11-én, 2013. május 6-án, 2013. június 20-án és 2013. szeptember 12-én is szerepelt. Az első alkalommal a polgármester az előterjesztést visszavonta, a második alkalommal az előterjesztés elnapolásra került, a harmadik alkalommal szakértő felkérésről született határozat, a negyedik alkalommal a képviselő-testület 5 igen, 2 nem és 4 tartózkodás szavazat mellett nem fogadta el a rendeletet. A Kúria szerint a polgármesterasszony tájékoztatása nem felelt meg a törvényi szabályozásnak, mivel az Önkormányzati Tanács előtti eljárásban a jogi képviselet kötelező.

 

A szabályozási kötelezettségének elmulasztása miatt a Kúria elrendelte, hogy, hogy az Önkormányzat képviselő-testülete legkésőbb február 28-ig hozza meg a rendeletet, ellenkező esetben a fővárosi és megyei kormányhivatal vezetőjének kell megalkotnia azt.

 

Frissítés: A Magyar Közlöny szövege nem tér ki rá, de a 2013. december 12-i rendkívüli testületi ülésen a képviselő-testület 10 igennel nem csak a 2013-as költségvetést, hanem a 2012-es év zárszámadását is elfogadta. Ennek köszönhetően a most megjelent, de december 10-én kelt Kúria-döntés semmisnek tekinthető.

-mTz-

(forrás)