Adni és kapni is jó – egyhónapos az esztergomi Adomány Pont
Kultúra
2014. jan. 14.

<p style="text-align: justify;">Tavaly december elején nyitotta meg az Esztergomi Baptista Szeretetszolgálat a külföldi Charity Shop-ok alapján működő Adomány Pontot. A buszpályaudvarnál található adománybolt egyhónapos működése során tapasztaltakról, a bolt működéséről és a legszükségesebb adományokról kérdeztük Bihari Ferencnét, a Szolgálat esztergomi szolgálatvezetőjét. </p>

„Esztergomban 2005-óta működik a Szeretetszolgálatunk. Eleinte csak a városban, később a környező régióban is felvettük a kapcsolatot az idős emberekkel, gyermeküket egyedül nevelő szülőkkel, nagycsaládosokkal. Szolgálataink közé tartozik élelem, ruhanemű, gyógyszerek, tűzifa osztása, és minden olyan fizikai tevékenység, amire szüksége lehet azoknak a családoknak, akik a segítségünket kérik. Rendszeresen tartunk ruhaosztásokat, gyermeknapot, tanszerosztást, karácsonykor pedig élelmi- és cipősdoboz osztást is. De mivel az ember nem csak kenyéren és vízen él’, így lelkileg is támogatjuk azokat az embereket, akiknek erre van szüksége” – árulta el Bihari Ferencné.

 

A Szeretetszolgálat 2013 december 9-én nyitotta meg Esztergomban az ország nyolcadik Baptista Adomány Pontját. Az üzlet célja, hogy azok a rászorulók, akiknek szükségük van boltban kapható tárgyakra, de hagyományos elárusítóhelyen nem tudják megfizetni az árukat, jelképes összegért beszerezhetik azokat. A vásárláskor felajánlott összegeket a Szeretetszolgálat adományok (gyógyszer, tüzelő, rezsitámogatás, stb.) vásárlására fordítja.

 

„Örömmel mondhatjuk, hogy Esztergomban is sok olyan ember van, aki szívesen adományoz a rászorulók részére.  Odafigyelnek egymásra, és a körülményeikhez képest igyekeznek támogatni a körülöttük élő rászorulókat. Büszkén mondhatjuk, hogy nem vagyunk lemaradva az ország többi adomány pontjától!”- jelentette ki a szolgálatvezető, aztán hozzátette, hogy „a nyitás napján egy idős asszony volt az első adományozó. Egy kabátot választott magának, és sírva köszönte meg, hogy vagyunk. Azt mondta, nem tudja üzletben megvenni, ezért nem lett volna másképp kabátja. Száz forintot dobott a perselybe; nehéz szívvel fogadtam el, de ragaszkodott hozzá! Szintén sokan örültek a játékoknak karácsonykor, mondván ’mégis csak kerül a fa alá valami’".

 

 A Pontnak nagy szüksége van konyhafelszerelési tárgyakra (evőeszköz, edények, poharak, terítők) függönyökre és törlőkendőkre, hiszen ezek ezek a tárgyak, amik leginkább keresettek.  Az üzletben önkéntesek dolgoznak, így is szeretnének "spórolni" az adományokra. Az a tapasztalatuk, hogy az önkéntes munkát végzők sokkal lelkesebbek, nem a munkaidő végét, hanem a szolgálat gyümölcsét számolják.

-mTz-

 

(forrás)