Balesetveszély a Pilisben
Bulvár
2013. dec. 21.

<p style="text-align: justify;">Nem javasolja a Pilis és a Visegrádi-hegység 500 méternél magasabban fekvő területeinek látogatását a Pilisi Parkerdő Zrt., mert a vastag zúzmararéteg miatt ágak szakadhatnak le és fák dőlhetnek ki.</p>

A társaság pénteki közleményében arra kérte a kirándulókat, hogy saját biztonságuk érdekében lehetőleg kerüljék el vagy fokozott figyelemmel látogassák a Pilis és a Visegrádi-hegység 500 méternél magasabban fekvő területeit és kirándulóhelyeit (például Dobogókő), illetve az ilyen időben különösen nehezen járható szurdokvölgyeket, mint amilyen a Rám-szakadék.

 

A társaság arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt napok párás, ködös és hideg időjárása miatt a Pilisi Parkerdő területén, főként a magasabban fekvő régiókban, több helyen a tíz centimétert is elérheti a fákra rakódott, fagyott zúzmararéteg vastagsága.

 

 Főként az idősebb fák nem bírják el ezt a többletsúlyt, emiatt ágak törhetnek le és fák dőlhetnek ki, veszélyessé téve a túrázást - írták.

 

Az alacsonyabban fekvő területeken továbbra sem fenyegeti veszély a túrázókat: általában az 500 méternél alacsonyabban fekvő kirándulóhelyek, így például a Kő-hegyi menedékház ezekben a napokban is biztonságos célpontnak számít - tették hozzá.

 

 A társaság ugyanakkor arra kérte a kirándulókat, hogy túráik tervezésekor figyeljék a Pilis és a Visegrádi-hegység területére vonatkozó időjárási előrejelzéseket, és ha túra közben veszélyesnek ítélt útszakaszhoz érnek, inkább forduljanak vissza.

 

/MTI/

(forrás)