Milliók oktatásra, óvoda létrehozására, csatorna modernizálásra
Gazdaság
2013. dec. 18.

<p style="text-align: justify;">Avagy Mire nyertek pénzt Esztergomban?  sorozat IV. része</p>
<p style="text-align: justify;">Ahogy telnek-múlnak a hónapok, úgy szaporodnak gombra módra az olyan új projektek, melyek megvalósításához részben, vagy egészben az Új Széchenyi Terv-en keresztül igényelhető pénzbeli támogatás segít hozzá. Összeállításunkban bemutatjuk azokat a pályázatokat, melyek idén ősszel indultak, vagy az eddigi írásokban nem szerepeltek, de érdeklődésre tarthatnak számot.</p>

Míg augusztusban 263 projektre 15,72 milliárd forintot igényeltek az esztergomi vállalkozások és intézmények, addig ez a szám mára 276 projektre és 16,60 milliárd forintnyi igénylésre hízott.

 

100 millió felett

Az új projektek közül a legnagyobb költséggel az Északdunántúli Vízmű Zrt. esztergomi szennyvíztelepének fejlesztéséhez kapcsolódó beruházása jár, mintegy 160 millió forinttal. Ennek az összegnek a 85 százalékát, 136 millió forintot nyerték meg pályázati úton, a fennmaradó 24 milliót saját forrásból kívánják fedezni. A csatornahálózatot, a szennyvízelvezető rendszert és a szennyvíztisztító telepet érintő fejlesztés azért lényeges feladat a Vízmű számára, mert így növelni tudja az üzembiztonságot, és csökkenteni a beszivárgó vizek és a nagyintenzitású csapadék okozta károk veszélyét.

 

Szintén a 100 millió forintos támogatást kapó beruházások listáját növeli a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal által indított „közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése” projekt is. Ahogyan a neve is mutatja, ez nem takar mást, mint hogy a megyei kormányablakokat akadálymentesítik annak érdekében, hogy minden ügyfélnek egyenlő esélyű hozzáférése legyen azokhoz. A 100 százalékos támogatást élvező projekt 190 000 000 forintból teszi elérhetővé a mozgáskorlátozottak számára többek között az esztergomi, az oroszlányi, a nyergesújfalui és a dorogi kormányablakokat is. A munkálatokat a tervek szerint jövő év júliusára kívánják befejezni.

 

Iskola, óvoda és a levéltár

 

Érdekesség, hogy több olyan új projekt is van, ami vagy valamilyen kulturális misszióval, egészségmegőrzéssel, vagy az oktatással hozható összefüggésbe.

 

Ezek közé tartozik a „Franka - többletenergiát az oktatásra” tervezet is, mely nem más, mint a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium épületének komplex energetikai korszerűsítése. E során az épület homlokzatának szigetelése, a nyílászárók cseréje mellett kazánházi rekonstrukció, világításkorszerűsítés fog történni, valamint napelem és napkollektor kerül majd elhelyezésre. A fejlesztés eredményeként az üvegházhatású gázok csökkenése az energiahatékonysági projektrész esetében 116,51 tonna lesz évente, a megújuló projektrész esetében pedig 62,66 tonna lesz évente. A megújuló energiahordozó felhasználási növekedése mintegy 294,191 GJ/év értéket fog mutatni. Mindez közel 300 millió forintba kerül, amiből 254 millió forintot, az összköltség 85 százalékát tudják pályázati úton előteremteni.

 

Az Életút Egyesület a Sérült fiatalokért „Pöttömfalva és Eszterlánc” családi napköziket szeretne létesíteni a városban. Pályázatunkban az egész napos nyitva tartást, valamint a gyermeklétszámot is figyelembe véve 4 fő alkalmazottal (plusz 1 fő szakmai vezetővel) akarják biztosítani az ellátást. A napköziben nem csak a speciális tudást igénylő fiatalokkal kívánnak majd foglalkozni, hanem a leendő szakemberek képzésével is.  A jövő év júliusára elkészülni tervezett beruházás mintegy 35 millió forintot igényel, mely összeget 100 százalékosan megkaptak támogatás formájában.

 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szeptember elsején indította el a 2015-ös év szeptemberéig tartó „Lépésről lépésre az esélyegyenlőség útján” projektet. Ennek keretein belül az Arany János Iskolában szeretnék az alsó tagozaton már részben működő Lépésről lépésre programot továbbfejleszteni és kiterjeszteni a felső tagozatra, hogy az iskola 165 hátrányos helyzetű tanulója befogadó, elfogadó környezetben tudjon tanulni. Mivel közintézményről van szó így természetes, hogy a 28 millió forintos költség 100 százalékos támogatására pályáztak, amit meg is kaptak.

 

A Magyar Nemzeti Levéltár félmillió forint híján 100 millió forintért közhiteles nyilvántartást épít. A 100 százalékos támogatottságot élvező projekt célja a jelenlegi széttagolt rendszer felszámolása, adatminőségének javítása és annak fenntartása.

Előzmények

 -mTz-

(forrás)