Erdő Péter vezetésével tartják az egyházközségek adventi zarándoklatát
Egyház
2013. dec. 18.

<p style="text-align: justify;">Erdő Péter bíboros vezetésével tartják a budapesti egyházközségek adventi zarándoklatát a családokért a Szent István-bazilikában szerdán, a mátraverebély-szentkúti kegyszobor előtt. A 18 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Erdő Péter lesz - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.</p>

A Ferences Sajtóközpont a közleményben azt írta: az imaest 17 órakor esti dicsérettel és énekes Mária-köszöntővel kezdődik, a szentmise után rózsafüzért imádkoznak az egyházmegyei csoportok vezetésével, ezután pedig személyes tiszteletadásra nyílik lehetőség a kegyszobor előtt.

 

Erdő Péter ünnepi szentmisével fogadta október 14-én a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely Szűz Mária-szobrát Budapesten, mivel azt a fővárosi Szent István-bazilikába szállították a kegyhely felújításának idejére - tájékoztatott Tóth János Csaba. A sajtóreferens úgy fogalmazott: a mátraverebély-szentkúti kegyhelyet jelentős uniós segítséggel, teljes körűen felújítják, "hogy minden szempontból megfeleljen rangjának és a zarándokok 21. századi igényeinek". A kegyhely "legféltettebb kincsét", a Mária-szobrot Szent István király ereklyéje, a Szent Jobb közelében helyezték el a felújítások végéig.

 

A római katolikusok által a leginkább látogatott magyarországi búcsújáróhely csaknem 2,5 milliárd forint európai uniós támogatásban részesül. A ferencesek által gondozott kegyhely barokk kori kiépítése óta most nyílik először lehetőség nagyszabású fejlesztésre. Helyreállítják és korszerűsítik a 18. században épült templomot és a kolostort, bővítik a szűkös gyóntatóudvart, a búcsúknak helyet adó téren pedig elhelyezik a Szent István országfelajánlását ábrázoló mozaikkompozíciót.

 /MTI/

(forrás)