Sajtótájékoztató a lex Esztergom eltörlésének kezdeményezéséről
Közélet
2013. dec. 5.

<p style="text-align: justify;">Nem támogatta a parlament illetékes bizottsága Szilágyi László, az Együtt-Pm esztergomi képviselő jelöltjének javaslatát, mely arról szólt, hogy kapja vissza a város a vagyonát. A jelenleg független képviselő ebben a témában tartott ma délután sajtótájékoztatót a Városháza előtt.</p>

„Szüntessék meg azt a helyzetet, amit az ún. Lex Extergom hozott 2011-ben, adják vissza a város vagyonát; és fizesse vissza az állam azt a jogtalanul, inkasszóval elkobzott 1,7 milliárd forintot, amit 2012 folyamán innen elvitt.” – jelentette ki az ki az Együtt-Pm képviselőjelöltje.  

 

„Hétfőn az önkormányzati bizottság ülésén a parlamentben megjelentek Esztergomi civil polgárok is, és táblákat mutattak fel, amivel jelezték a véleményüket az ottani képviselőknek, akik nem nagyon hatódtak meg ennek láttán, ugyanis nem vették még tárgysorozatba sem a törvényjavaslatot” – fűzte hozzá.

 

Természetesen nem adják fel és szeretnék, ha plenárisan is lehetne vitatkozni a témáról. Mindenesetre Szilágyi László előzőleg levelet írt Völner Pálnak, aki jövőre a Fidesz jelöltje lesz ebben a körzetben, és kérte, hogy csatlakozzon a törvényjavaslathoz, hiszen nagyon jól venné ki magát, ha ellenzéki és kormánypárti képviselő is együtt jegyezné az Esztergomon segítő törvényjavaslatot. 

 

„Teljesen diszkriminatív az a helyzet, hogy elvették Esztergom vagyonát, és utána még rengeteg pénzt is elvontak inkasszóval annak érdekében, hogy ezt a vagyont működtetni lehessen. Ilyen még egyetlen településen sem fordult elő, és ha a Fidesz komolyan gondolja, hogy segíteni akart azzal, hogy 2011-ben a közintézményeket átveszi állami gondozásba és állami fenntartásba, akkor most is komolyan kéne gondolnia, hogy ezt a helyzetet rendezi” – hangzott még el.

 

A lex Esztergom azóta okafogyottá vált, hiszen az állam az egész országban átvette a közoktatási intézményeket, és az egészségügyi intézményeket, emellett konszolidálta a települések adósságait. „Egy dolgot mindenképpen rendezni kell: a vagyoni kérdést. Esztergomtól egyedüli településként vonták el a vagyont, máshol csupán az intézményfenntartást vonta magához az állam”. – mondta végül Szilágyi László, aki azt gondolja, hogy Esztergomnak jár vissza ez az ingatlan vagyon, hogy később ezzel tudjon gazdálkodni, vagy esetleg tudjon hitelt felvenni rá. Az elkobzott 1,7 milliárd forint visszaadására költségvetési módosító indítványt adott be. Reméli, hogy ezzel az ügynek nincsen még vége és reméli, hogy Völner Pál, mint a Fidesz jelöltje az ügy mellé áll, segíti azt, hiszen az esztergomi polgárok ezt kívánják.

(forrás)