Meggyes mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a bizottság
Közélet
2013. nov. 12.

<p style="text-align: justify;">Az Országgyűlés szakbizottsága Meggyes Tamás fideszes képviselő, volt esztergomi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését javasolja - közölte a testület elnöke.</p>

Rubovszky György a mentelmi bizottság zárt ülése után elmondta: a mentelmi jog felfüggesztését egyhangúlag támogatták a testület tagjai.  Még október 21-én értesültünk arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Meggyes Tamás fideszes országgyűlési képviselő, volt esztergomi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával összefüggésben.

 

Az ügy előzménye: az esztergomi önkormányzat 2003-ban életbiztosítási szerződéseket kötött a polgármester és az alpolgármester részére. A befektetési életbiztosítások kedvezményezettje a szerződésben rögzített határidő elérése esetén az önkormányzat volt, ezt azonban 2007-ben módosították, és a másik alpolgármesterre is szerződést kötve a határidő elérése esetén a kedvezményezettek ők maguk lettek.


A gyanú szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13 és félmillió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben: a két alpolgármester részére a magánszámlájukra, a polgármester esetében azonban az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak, így a vagyoni kár megtérült.


Rubovszky György elmondta, a bizottság ülésén döntöttek arról is, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be, amelynek lényege, hogy egységesítik - a nem parlamenti képviselők esetében - a vagyonnyilatkozat elmulasztása esetén kiszabható szankciókat. A vagyonnyilatkozatot a szakbizottságnak leadók mulasztás esetén azonos szankciókra számíthatnának, mint az országgyűlési képviselők, azaz, amíg a dokumentum nem érkezik be, jogaikat nem gyakorolhatnák.

 

/MTI/

(forrás)