Automata vízállásmérő lesz az Erzsébet parkban
Környezetünk
2013. nov. 8.

<p style="text-align: justify;">Az október 31-i testületi ülés témái között szerepelt a "Az Észak-dunántúli Vízügyi igazgatóság kérésével kapcsolatos döntés". Ez nem mást takart, mint az Erzsébet parkba telepítendő automatikus vízmérőállomásról szóló döntést.</p>

Az ülésen a képviselők megszavazták, hogy a Kossuth híd tőszomszédságába telepíteni kívánt, a későbbiekben az árvízvédelemben fontos szerepet betöltő vízrajzi mérőállomás energiaellátásához szükséges elektromos kábelt fektethessen a Geo-Ikon Bt.

 

Esztergomban eddig egy manuálisan, naponta egyszer (árvíz esetén többször) leolvasott vízmérce működött. Szlovákia több részén, így például Párkányban is évek óta használnak  automata vízállásmérő rendszereket.

 

Megkeresésünkre a Vízügyi Igazgatóság elmondta, hogy 2013. júliusában készült el az állomás automatizálása, avagy vízrajzi szakkifejezéssel élve: távmérővé fejlesztése. A beépített eszközök jelenleg próbaüzemben működnek, mely előre láthatólag 2013. november végéig tart. Ezt követően az emberi észlelés megszűnik, és az 5 perces gyakorisággal gyűjtött adatok automatikusan kerülnek be az ÉDUVIZIG győri központjában üzemelő adatbázis-szerverre. Az adatok -hasonlóan az ÉDUVIZIG által gyűjtött valamennyi távmért felszíni vízrajzi adathoz- nyilvánosan is elérhetők az igazgatóság honlapján.

 

Fontos megemlíteni, hogy a fent részletezett fejlesztések az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott "Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 / Szlovák - magyar vízrajzi információs rendszer a Dunán és mellékfolyóin” projekt keretében valósultak meg. A projekt részeként további 2 db vízrajzi állomás (Duna, Dunaremete és Mosoni-Duna, Győr-Bácsa) távmérővé fejlesztése elkészült, melyekkel együtt összesen 46 db vízmérce állomáson és 40 db talajvízkúton folyik automatikus adatgyűjtés az ÉDUVIZIG működési területén. Szintén a projekt keretében kerül elkészítésre az adatokhoz való nyilvános hozzáférés feltételeit lényegesen javító, valamint a szakmai felhasználók igényeit is kielégítő új vízrajzi honlap, melyet 2014. év második felétől vehetnek igénybe a felhasználók. A projekt 2014. szeptember 30.-án zárul, melyről sajtóközleményben számolunk be.

 

/Marczali Tamás/

(forrás)