Erdő Péter Mindenszentekkor és halottak napján is szentmisét mutat be
Egyház
2013. okt. 31.

<p style="text-align: justify;">Erdő Péter bíboros az elhunyt főpásztorokért mutat be szentmisét halottak napján, szombat reggel az esztergomi bazilika altemplomában - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense. Emellett elmondta még, hogy Erdő Péter mindenszentek ünnepén, pénteken is celebrál ünnepi szentmisét az esztergomi bazilikában. </p>

Pénteken lesz mindenszentek, szombaton pedig halottak napja. Mindenszentek napja a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, amikor az összes szentet, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg, megünneplik a katolikus hívek.

 

Ez az ünnep eddig tanácsolt ünnep volt Magyarországon a katolikus híveknek, idéntől pedig ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hívek számára kötelező a szentmisén való részvétel. Mindenszentek ünnepe Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap.

 

Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. November 2-án a katolikus egyház minden elhunytról, de különösen is az egyház tanítása szerint a "tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről" emlékezik meg. Az egyház kezdettől fogva imádkozik a meghaltakért. A halottak napja mai formája a X. századra vezethető vissza: a cluny-i bencés szerzetesek már akkor ezen a napon emlékeztek meg az összes meghaltról.

/MTI - Hírszerk/

(forrás)