Bizottságot állíthatnak fel a költségvetési gondok kezelésére
Gazdaság
2013. okt. 30.

<p style="text-align: justify;">Esztergom 2013 márciusa óta nem rendelkezik teljes értékű költségvetéssel, az így kialakult helyzetet  egy Ideiglenes Bizottság felállításával kívánja megoldani Tétényi Éva polgármesterasszony. A bizottság feladata lesz a hivatal által szakmai alapon elkészített költségvetési rendelet-tervezet véleményezése.</p>

Az ügy előzményei közé tartozik, hogy a március 15-i testületi ülésen  a polgármesterasszony az idei év költségvetésének ismételt megtárgyalását kezdeményezte, mivel a képviselő-testület korábbi döntései nehezítették a kötelezően ellátandó helyi önkormányzati feladatok ellátását. Többek között nem volt forrás betervezve az árvízvédelemre, a csatornatisztításra és karbantartási munkálatokra sem. Ezért március 28-án egy újabb testületi ülést tartottak, amin módosításokkal teli, kompromisszumos beterjesztést tárgyaltak meg a képviselők, de szavazásra azon az ülésen már nem került sor.

 

A helyzetet fokozza, hogy a város számláiról szeptember 17-én 609.451.897 forintot vett le a Nemzeti- Adó és Vámhivatal, ami miatt az Önkormányzat alá tartozó intézmények finanszírozását már csak egy hónapig tudják biztonsággal megoldani (ez alól kivételt képez a hivatal, a sportcsarnok és a strandfürdő fenntartása). Emellett a 2013. szeptember 30-ig esedékes adósságrendezési egyezség alapján befizetendő 1.072.258.67 forint teljes összege nem áll rendelkezésre, ezért annak csupán 2 százalékát tudják a hitelezőknek kifizetni.

 

A márciustól kialakult helyzet megoldásaként a polgármesterasszony ismételten megpróbálja beterjeszteni „kompromisszumos” költségvetési rendelet-tervezetét, és javasolja egy Ideiglenes Bizottság felállítását. Ezen bizottság feladata lesz véleményezni a hivatal által szakmai alapon elkészített költségvetési rendelet-tervezet.

 

A bizottság elnökének Steindl Balázst, tagjainak Nyíri Attilát, Stámusz Andreát, Juhász Istvánt és Kálmán Sándort javasolja.

 

/Hírszerk/

(forrás)