Stratégiai megállapodást kötött a Fidesz és a KDNP Esztergomban
Közélet
2013. szept. 23.

<p>A Fidesz és a KDNP esztergomi szervezetei helyi stratégiai megállapodást kötöttek, a szervezetek közös fundamentumai alapján - közölte a két párt helyi elnöke hétfőn az MTI-vel.</p>

Korábban a KDNP esztergomi szervezete több alkalommal élesen elhatárolódott a helyi Fidesztől, azt kifogásolták, hogy a képviselőcsoport nem hajlandó együttműködni Tétényi Éva független polgármesterrel.
A György Róbert (Fidesz) és György Sándor (KDNP) által aláírt dokumentum szerint, hasonlóan ahhoz, ahogy a két párt azonos értékrendek alapján országos szintű pártszövetségben politizál, a helyi szervezetek megerősítik pártszövetségüket.
A két párt közös közleményében hangsúlyozta, "Fidesz-KDNP néven a továbbiakban is közösen vesznek részt a város politikai életében".
A kisebbik kormánypárt korábban megtiltotta a Fidesznek, hogy a párt nevét a KDNP mellett szerepeltesse közleményeiben és 2012 decemberében névbitorlási pert indítottak, melyben kérték a Tatabányai Törvényszéktől, hogy tiltsa el a képviselőcsoportot a Fidesz-KDNP név használatától, mivel véleményük szerint annak használata törvénytelen, mert a városban nincs Fidesz-KDNP pártszövetség.
A bírósági keresetet készítő Révfalvi Gergely, a helyi KDNP akkori elnöke 2013 február elején elállt a pertől, majd másnap lemondott tisztségéről és a pártból is kilépett. Indoklása szerint "a KDNP szervezeti keretei a helyi szervezetekre is kötelező érvényű szövetségi megállapodás miatt túl szűkre szabják a helyi érdekérvényesítés lehetőségeit".
A Fidesz esztergomi szervezete a helyi KDNP-vel való együttműködési megállapodás aláírása előtt néhány nappal jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményezett a város jobboldali keresztény-konzervatív szervezeteivel és megállapodtak a Fidelitas-szal, a KDNP-vel és a Rudnay Egyesülettel, hogy létrehozzák a Szövetség Esztergomért elnevezésű választási összefogást.
A 15 tagú esztergomi képviselő-testületben a tízfős kormánypárti frakció adja a többséget, a Jobbik, az MSZP és a Vállalkozók Pártja egy-egy embert delegált. Tétényi Éva polgármester mellett szintén független egy volt LMP-s képviselő.

MTI

(forrás)