Elkészült az első kocsiszekrény az Esztergomba is szánt Flirt-flottából
Gazdaság
2013. szept. 4.

<p>A Stadler Rail Csoport szolnoki leányvállalata legyártotta annak a 42 darabos FLIRT flottának az első kocsiszekrényét, amelyet a MÁV-START nyílt közbeszerzési eljárás keretében rendelt meg az év elején a svájci járműgyártó vállalattól - közölte a vasúttársaság az MTI-vel szerdán.</p>

Az első készre szerelt járművet a Stadler 2014 áprilisában adja át a MÁV részére, amely a hatósági próbák után rögtön forgalomba is áll majd. Az új elővárosi vonatokat kék-szürke-fehér-sárga kombinációjú flottaszínekkel látják el.
A korábbi közlés szerint a Stadler vasúti járműgyártó cég a MÁV-START Zrt.-nek 42, a GYSEV Zrt.-nek pedig 6 elővárosi motorvonatot szállít, a beszerzés összértéke mintegy 267 millió euró, amelyet teljes egészében európai uniós forrásokból finanszíroznak. A szerződés szerint a Stadler az első két motorvonatot 2014 áprilisában, az utolsót 2015. szeptember 30-ig szállítja le, a járművek egységára 5,558 millió euró.


Az akadálymentesített, korszerű utastájékoztató rendszerrel felszerelt, összesen 211 ülőhelyes járművek végsebessége óránként 160 kilométer lesz. Az új vonatokon a WIFI mellett a mobiltelefonok és a laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók is lesznek.


A MÁV-START kötelékében forgalomba álló új járművek a tervek szerint a Budapest-Székesfehérvár, Budapest-Pusztaszabolcs, Budapest-Esztergom, Budapest-Szob, Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalakon közlekednek majd.

 MTI/MÁV-Start

(forrás)