A Magvető szobornak Esztergomban kell maradnia!
Közélet
2013. szept. 2.

<p>Meggyőződésünk, hogy ha a kormánynak annyira fontos ez a szoborcsoport, akkor a városi képviselői révén tettek volna használható, észszerű javaslatot, gondolunk itt a másolatkészítésre.</p>

Tisztelt Esztergomi Képviselőtestület, Kedves Esztergomiak!

 Mint ismert, Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere csütörtök este újra vétót emelt a helyi képviselő-testület többségét adó Fidesz-KDNP-frakció azon döntése ellen, miszerint adják át az államnak az Országház elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció városban található részét, a város pedig cserébe megkapja a budapesti Kossuth-szobrot.

A törvények szerint a megvétózott kérdést a testületnek 15 napon belül, újra kell tárgyalnia. Ezért fordulunk Önökhöz!

Elsősorban azokhoz a képviselőkhöz, akik odaadnák a nemcsak szobrot, hanem a városi tájékozódási pontját! Igen, az Esztergomban Magvető szoborként elhíresült alkotás mélyebben van a köztudatunkban, mint gondolnánk, ráadásul Dr. Bády István polgármesterünk mentette meg az utókornak. Esztergom a műalkotás részét nem ideiglenesen kölcsön kapta, hanem megkapta, az összes költséget maga rendezte. Díszpolgárunk nélkül, Sztálin szoborban végezte volna a műalkotás anyaga!

Meggyes Tamás és Ivanov Mihály is tartózkodott a szobor átadása kapcsán, mindkét képviselőnek van kapcsolódása a déli városrészhez, ismerik az ott élők véleményét.

Köszönjük, de ez még mindig nem az esztergomiak érdekének a képviselete! Egyértelmű nemet kell nyomnia az újratárgyaláson azoknak, akik az esztergomi érdeket akarják képviselni, erre kérjük tisztelettel Stámusz Andreát is.

 A déli városrészben élő Juhász István szavazata is kell, hogy a szobrunk megmaradjon!

Meggyőződésünk, hogy ha a kormánynak annyira fontos ez a szoborcsoport, akkor a városi képviselői révén tettek volna használható, észszerű javaslatot, gondolunk itt a másolatkészítésre.

Úgy gondoljuk a Kossuth szobor ügye más kérdés. Nem is értjük, hogy a „optimista” Kossuth szobor, mit keresne Esztergomban, hiszen az nem kell Dombóvárnak - nem véletlenül-ők nem csereberélnek!

 

Bízzunk a gerinces, lokálpatrióta képviselőkben és azokban, akiket legalább felháborít a „viszik és kész” szemlélet!

 

Ez bizony sérti a városunkat képviselő önkormányzat érdekeit.

 

Kovács Géza

EsztergOHM független közösség nevében

 

2013. szeptember 2.

(forrás)