Támogatás a Sanyo leépített munkásainak elhelyezésére
Gazdaság
2013. aug. 21.

<p>A Nemzetgazdasági Minisztérium 85 millió forintos támogatást nyújt a Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központnak a Sanyo dorogi gyárából <a href="http://www.szeretgom.hu/content/73387-bezarja-dorogi-gyarat-a-panasonic-frissitve-">elbocsátott dolgozók </a>újbóli munkába állásának támogatására - jelentette be a megyei kormánymegbízott szerdai sajtótájékoztatóján.</p>

Czunyiné Bertalan Judit tájékoztatása szerint a program segítségével a 380 megyei érintett számára jó eséllyel 1-2 hónapon belül állást tudnak találni. A napelemgyár teljes bezárása miatt összesen 545 embert bocsátanak el, közülük 101 fő szlovák munkavállaló.
Pákozdi Szabolcs, a munkaügyi központ vezetője elmondta, már rendeztek egy állásbörzét, ahol 400 érdeklődő és 25 munkaadó jelent meg. A leadott önéletrajzok és a vállalatok visszajelzése alapján közel 100 főnek sikerült a börzén állást találnia.
A szellemi foglalkozásúaknak középfokú angol nyelvtanfolyamot szerveznek, a betanított munkások közül 30-40 főnek egy esztergomi cég ad munkát. Számukra a munkaügyi központ hamarosan megkezdi az átképzést, ők várhatóan a felmondólevelük átvétele után, szeptember második felében munkába állnak.
Egy megyén kívüli társaság közel 30 főt foglalkoztatna, a munkaügyi központ 12 hónapig a személyszállításhoz nyújt támogatást az adott vállalatnak.
A csoportos létszámleépítésben érintett további emberek mielőbbi elhelyezkedése érdekében foglalkoztatásukhoz hat hónapig bértámogatást biztosítanak a minimálbér és járulékainak 70 százalékáig, három hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettség vállalása mellett.
A Panasonic cégcsoport tagjaként működő Sanyo Hungary Kft. július elején jelentette be, hogy a céget 2014 márciusáig felszámolják, a gépeket a malajziai és japán gyárakba telepítik át, mivel Európa több országában csökkent a napenergiával előállított áramtermelés támogatása, ami a kereslet visszaeséséhez vezetett.

MTI

(forrás)