Mire nyertek pénzt Esztergomban? III. rész
Gazdaság
2013. aug. 19.

<p>Párszor már készítettünk az NFÜ adatbázisa alapján rövid összeállítást arról, hogy milyen beruházások nyertek támogatást Esztergomban. A címadás sosem tartozott az erősségeim közé, de most már csak a branding miatt is megőrzöm ezt fenti a bugyuta címet a cikksorozatnak.</p>

Legutóbb májusban szedtük össze a városban induló fejlesztéseket. Akkor a 249 projekt megítélt támogatásainak együttes összege 15,44 milliárd forintra rúgott. Az azóta eltelt  negyed évben a számok 263-ra, illetve 15,72 milliárda nőttek. A megvalósult beruházások száma 184-ről 196-ra emelkedett három hónap alatt.

Itt egy csokorral a legérdekesebb várható fejlesztésekből, beruházásokból:

  • A Strázsa-hegyen megvalósuló negyedmilliárdos beruházásról már írtunk. A projekt során területrekultiváció, juhhodály és szarvasmarha téli karám kialakítása, valamint az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítása valósul meg.
  • Az NFÜ honlapja szerint közel tíz millió forintot nyert egy Kft. egy huszonkétmilliós rekreációs központ kialakítására a Dessweffy Arisztid utca 15. alatt. A projektleírásokból nem derül ki, de ez az Aikido Tada Ima Dojo-t takarja.

Az esztergomi Aikido Tada Ima Dojo alapítója és vezetője, Dr. Havasi Tamás, aki jogász munkája mellett közel 20 éve gyakorolja az Aikido japán harcművészetet, jelenleg 3. dan Aikikai fokozattal rendelkezik. Megszerzett tudását 7 éve adja át gyerekeknek már 3 éves kortól, ill. junioroknak és felnőtteknek, Esztergom Szentgyörgymező városrészének központi helyén, a Dessewffy A. u. 15 szám alatt. Jelenlegi gyakorló helyüket azonban a folyamatosan bővülő létszám miatt kinőtték, ezért jelen projekt keretében egy korszerű, tágas, japán stílusú új rekreációs központ épül, benne a dojoval (gyakorlóterem) és a szükséges kiszolgáló helyiségekkel, öltözőkkel és vizesblokkokkal.

Jó hír, hogy az építkezés folyamatát nyomon követhetjük a dojo rendszeresen frissített, fotókkal gazdagon illusztrált blogján. Az egyik legújabb bejegyzés szerint már állnak a falak.

  •  100%-os támogatát nyert az Egészséges Lélek, Egészséges Élet Alapítvány, ráadásul közel 50 millió forintot a Mesefa családi napközi, gyermekmegőrző és játszóház létrehozására a Kis János úton. "A projekt célja 3 családi napközi egység, gyermekmegőrző és játszóház szolgáltatások biztosítása Esztergomban. A projekt célcsoportja 0-3 éves gyermekek és szüleik. A projekt időtartama 2 év, valamint további 3 év fenntartás." - írja az nfü. A tervezett befejezés 2015 májusa.
  • A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja elég nagy késéssel frissül, ezért maradhatott ki májusi összeállításunkból a Neuzer 100 millió forintos támogatása egy fejlesztési központ létesítésére az ipari parkban. Az 1800 nm-es üzemcsarnokban kerülnek kifejlesztése az új termékek, itt lesz a tesztelésük és gyártásuk is. A beruházás nettó összege 227 333 000 Ft + Áfa. A projekt keretében egy napelem rendszer is felszerelésre kerül, és új munkahelyeket hoz létre. A Neuzer e mellett Esztergomban készül elindítani az ország első közbringa rendszerét.
  • A Balassa Bálint Múzeum és a Vármúzeum mellett a Duna Múzeum sem maradhat le a nagy beruházásokról, ugyanis a Nemzeti Környezetügyi Intézet 63 millió forintot nyert a Víz-kincs-tár látványtár kialakítása a Duna Múzeumban.

A Duna Múzeum infrastrukturális fejlesztésével a jelenlegi műtárgyraktár, az ahhoz közvetlenül kapcsolódó gyűjteménykezelői szoba és a közös előtérből nyíló páncélkamra szakember vezetésével látogatható, 15 fő egyidejű befogadására alkalmas látványtári egységgé válik. A fejlesztés célja, hogy a látogatók képet kapjanak a múzeumi gyűjtemény sokféleségéről, és az itt elhelyezett tárgyi, képeslap-, térkép- és éremgyűjteményi anyag, valamint a Széchenyi-iratok gyűjteményének egy része is megismerhetővé, hozzáférhetővé, a formális, non-formális és informális tanulásban hasznosíthatóvá váljék. A látványraktárban kiállított tárgyakról a látogatók a helyszínen hozzáférhető digitális adatbázisból, illetve a tárgyak mellett elhelyezett QR-kódokkal, saját eszközükkel vagy a helyben használható táblagépekkel szerezhetnek információt. A közönség számára nyitott terek kialakításakor betartjuk a műtárgyvédelmi és biztonsági előírásokat, törekszünk a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésre.

  • Az előző alkalommal is írtunk a LASRAM ENGINEERING Műszaki Fejlesztő Kft.-ről, ami tavaly 195 milliót nyert lézerek kutatására. Az NFÜ adatbázisa szerint idén 100 milliót kapnak telephely létesítésére, 1150 nm-es fejlesztési központ kialakítására. A projektleírás alapján "A jelen páylázat elfogadása esetén a telephely létesítéshez kapcsolódóan a Lasram még további 3-500 M Ft értékben gépberuházásokat is tervez."

Előzmények

(forrás)