Esztergomba is ellátogat a japán külügyminiszter
Közélet
2013. aug. 16.

<p>Jövő pénteken fogadja Martonyi János külügyminiszter japán kollégáját, Kisida Fumiót Budapesten - mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője az MTI érdeklődésére pénteken.</p>

A két tárcavezető találkozóján a tervek szerint egy szociális-biztonsági egyezményt is aláírnak, majd közös sajtótájékoztatót tartanak - ismertette a programot Kaleta Gábor, hozzátéve, hogy Kisida Fumio később Magyarországon élő japánokkal találkozik.
Kaleta Gábor arról is beszámolt, hogy a japán külügyminiszter augusztus 24-én látogatást tesz az esztergomi Suzuki-gyárban, majd a visegrádi fellegvárban és a királyi palotában.
Hangsúlyozta, a magyar-japán kapcsolatok meghatározó eleme a gazdasági és kereskedelmi együttműködés. Magyarország célja, hogy a jelenlegi gazdasági válság ellenére is megőrizze és lehetőség szerint erősítse vonzerejét a japán gazdasági élet szereplői számára - fogalmazott.
Kaleta Gábor elmondta, hogy a visegrádi csoport (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) együttműködése Japánnal gazdagítja az Európai Unió és a távol-keleti ország stratégiai partnerségét. Magyarország a V4 soros elnökeként szeretné erősíteni ezt az együttműködést Japánnal.
A Kyodo hírügynökség a japán külügyminisztériumra hivatkozva pénteken jelentette, hogy augusztus végén Magyarországra látogat Kisida Fumio, hogy a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztéséről tárgyaljon. A világ harmadik legnagyobb gazdaságának vezető diplomatája elsősorban a Magyarországon működő japán cégek támogatásáról, valamint japán atomipari technológiák exportjáról, azaz a paksi bővítésben való esetleges részvételről tárgyal Budapesten.
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szerint 119 japán cég jelenleg mintegy 2,5-3 milliárd eurós működőtőke-befektetéssel van jelen Magyarországon.
Kisida Fuimo jövő csütörtökön kezdődő, hatnapos európai útján Ukrajnába is ellátogat, ahol a csernobili és a fukusimai atomkatasztrófák tapasztalatainak megosztásáról tárgyal. Várhatóan arra is felszólítja majd Kijevet, hogy csökkentse a Japánnal egyre ellenségesebb viszonyba kerülő Kínába irányuló fegyverexportját.

(forrás)