Közbringa rendszer Esztergomban - szeptemberben indul az EBI
Sport
2013. aug. 15.

<p>Fél évvel megelőzve a budapesti BUBI-t, akár már idén szeptemberben elindulhat Esztergomban az ország egyik első közbringa rendszere, az EBI - derül ki a <a href="http://kerekpar.mandiner.hu/cikk/20130814_esztergomban_szeptemberben_indul_az_orszag_elso_kozbringa_rendszere">Mandiner.kerékpár interjújából</a>, melyet a rendszert saját erőből kiépítő Neuzer kerékpárgyár vezetőjével készített.</p>

Képünkön egy épülő állomás a Liszt Ferenc - Bajcsy Zsiliniszky u. sarkán. (Fotó: Márkus Péter)

 

Augusztus elején írta alá a Budapesti Közlekedési Központ a BUBI, azaz a budapesti közbringa rendszer kiépítésére vonatkozó szerződést a nyertes T-Systems - Csepel konzorciummal. A rendszer jövő áprilisban tervezik átadni a nagyközönségnek, a kivitelezőt közbeszerzés útján választották ki. 

Neuzer András cége szintén indult a Bubi kiépítésére vonatkozó tenderen, de adminisztrációs hiba miatt kizárásra kerültek. A cégvezető úgy döntött, Esztergomban állít fel rendszert, a 12 állomásból 6-ra már megvan a teljes közműszolgáltatói engedély. Ha a terv szerint haladnak, a szeptemberi átadáskor ez lehet Magyarország első működő, lakossági közbringa rendszere, melyet a Neuzer Kft. saját erőből, önkormányzati támogatás nélkül épít ki. 

A lakosok kölcsönző kártyával tudják majd igénybevenni a kerékpárokat, melyet 600 forintért a város több pontján is kiválthatnak. Turistáknak a rövidebb időszakokra PIN-kódos megoldást ajánlják, melynél a fizetés az interneten, bankkártyával történik. 

"2009 óta fejlesztjük a rendszerünket, és biztosan mondhatom, hogy mára teljes körű megoldást nyújtunk. Dokkoló, totemoszlop, kerékpárok, szolgáltatás, szervizhálózat, marketingháttér, mindent kidolgoztunk." 

A teljes interjú a Mandiner.kerékpár oldalán olvasható, melyben a közbringarendszer mellett a kerékpárgyártás és értékesítés hazai viszonyairól is szó esik.

(forrás)