Mozgó kolostor: Esztergom–Mátraverebély-Szentkút zarándoklat
Egyház
2013. aug. 11.

<p>A ferencesek szervezésében augusztus 14. és 20. között rendezik meg a 19. Esztergom – Mátraverebély-Szentkút gyalogos zarándoklatot, melyen minden évben több százan vesznek részt. Az eseményt mozgó kolostornak is szokták nevezni, mert sok idő jut elmélyülésre, minden nap van szentmise, zsolozsmázás és elmélkedés.</p>

„Szeretettel hívunk és várunk minden fiatalt és kevésbé fiatalt. Zarándoklatunk kiváló alkalom önmagunk teljesebb megismerésére, a vidámságra, az emberi kapcsolatok építésére és a testmozgásra – mondta Dobszay Benedek ofm, a zarándoklat főszervezője. – Az út fáradságát és imáinkat idén is felajánljuk a papi és szerzetesi hivatásokért. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a velünk tartók közül néhányan elköteleződnek a megszentelt élet valamely formája iránt, illetve vannak, akik e napokban találnak rá későbbi házastársukra.”
A ferenceseken kívül más rendekhez tartozó férfi és női szerzetesek is bekapcsolódnak a programba.  Az elmélkedések idén a hitről, a kételyekről, az igazi boldogságról, az emberi természet és a vallásosság kapcsolatáról és az egyenes, vagyis a lelkiismeret szavát követő életről szólnak.   
Bármely korosztály tagjai jelentkezhetnek, de a népes csoport együtt haladása szempontjából fontos, hogy minden zarándok megfelelő kondícióban legyen a napi, átlag 25 kilométeres út megtételére és a tábori körülmények elfogadására. Az immár hagyományos útvonal, melynek hossza 130 kilométer: Esztergom – Szob – Márianosztra – Kemence – Patak – Szécsény – Mátraverebély-Szentkút.
A jelentkezők augusztus 10-ig regisztrálhatnak a www.ferencesek.hu/zarandoklat weblapon, ahol a részletes program és más információk is megtalálhatók. 
http://www.ferencesek.hu/mozgo-kolostor-tizenkilencedszer/#sthash.yEyDpoKP.dpuf

(forrás)