Vendégváró - Vendégmarasztaló
2013. júl. 19.

<p>Már oly sokszor esett szó a turizmus bővítésének szükségéről, mely kitörési pontot jelenthetne Esztergom fellendítésében. Ebben kivétel nélkül MINDENKI egyetért, most úgy tűnik, hogy a legjobb úton haladunk ennek megvalósítása felé.</p>
<p style="margin-bottom: 0cm; font-weight: normal;"> </p>

Nehmen Sie bitte Platz, liebe Gäste!

(Foglaljanak helyet kedves vendégek!) Biztosan elfáradtak az esztergomi sétájuk után. Pihenjenek a vendégváró foteljeinkben egy kicsit, mielőtt tovább utaznak (menekülnek) Párkányba, vagy Komárom felé, a hegyeshalmi határig meg sem állva, gyorsan ki az országból. Itt mindjárt a túloldali parkolóban le is tehetik a húszmillás Audit, Merci, BMW-t, igaz hogy fizetős a parkoló, de ezért legalább szuper a minőség, jó a kiszolgálás és innen a fotelből szemmel is lehet tartani a kocsit, biztos ami biztos, nehogy történjen vele valami, esetleg megsérüljön. Helyezkedjenek el kényelmesen és gyönyörködjenek a látványban. Ez itt a turistacsalogató BELVÁROS egyik része, annak ellenére hogy egy városszéli szeméttelepre hajaz.

Ugye milyen szép hely ez az Esztergom? Láthatják, már nagyon vártuk Önöket!

A városunknak sosem volt túl sok pénze ugyan, de azt mindig megpróbálták ügyesen (egymás közt) beosztani. Fű (inkább gaz) nyírásra ugyan még idén sem jutott, de végül is a látványt ez nem zavarja, mert a házakat még nem takarják. Sőt! Máshol meg az a baj, hogy egyáltalán nem nő! A városközponti parkoló például teljes kopasz, a rossz nyelvek szerint azért, mert ott járt a korábbi polgármesterünk. Azt meg minden helybéli tudja: ahová Meggyes egyszer lép, ott többé még a fű sem terem. Lehet, hogy meg kellene kérni, az ominózus helyeken időnként tegyen egy sétát, mennyi pénz tudna ezzel a városnak végre egyszer spórolni! Azt mondják, az előző polgi ökológiai lábnyoma akkora, hogy Esztergom teljes közigazgatási területét betakarja! Ez minden bizonnyal igaz lehet, hiszen a városban ennek igazolása mindenütt tetten érhető, ami önmagában egy jelentős turisztikai látványosság. (Már akinek van gyomra a katasztrófa turizmushoz.) A Bajcsy-Zsilinszki úti lakatlan(ná tett) épületek (romok) előtt meg kifejezetten jól jönne, ha lenne olyan fűfajta, ami húsz méter magasságra is megnő. Ki érti ezeket a Gazokat? Mindig újabbak és újabbak bújnak elő! 

Egyébként csak nyugodtan dobják a szemetet egyszerűen maguk mellé, nem kell felállni és elvinni az agyonrozsdásodott, horpadt szemetesekbe. Úgysem üríti ki azokat senki. Igaz, hogy ezt a város saját cégének kellene csinálnia, de senkit nem érdekel, hogy nem teszi. Majd, ha már egy szeméthegy lesz körülötte, akkor megtorlásként megszüntetik a szemétgyűjtőt is, mint tették azt a búbánati szelektív gyűjtővel.

Hogy a városban az utakon sok a kátyú? Hát persze, de ez egy nagyon régi történelmi város ám! Mi a végletekig hagyománytisztelőek vagyunk, itt a városvezetés már régóta fáradozik azon, hogy sikerüljön visszaállítani a Szent István kori állapotokat. Még van ugyan imitt-amott néhány aszfaltfolt, de a testület nem ad pénzt az eltüntetésükre, csak lehetőséget a pénz eltüntetésére. Nem szabad türelmetlennek lennünk, mindennek eljön az ideje, a lényeg jó úton haladunk az eltüntetésben.

Ennyi elég is volt, már indulnak tovább? Hogy kosz van, meg undorító a szemét? De a fotelok azért már csak nem kényelmetlenek? Nálunk senki nem akart még eddig felállni! Így ahogy van, teljesen megfelel mindekinek. Kosz, szemét, gaz, kátyú, romok, minden, minden...   Na ugye! Láthatják, hogy itt (egyeseknek) arany az élet, nem kell semmit csinálni, nincs semminek következménye, itt nincs minden túlszabályozva, korlátozva mint maguknál a puccos nyugaton, ahol mindenre van előírás és azt be is tartják, a közpénzt közcélra költik, nem herdálják el a városi ingatlanokat, meg hasonló idiótaságok. Jó itt élni!

Hogy ezek a külföldiek milyen pancserek! Drága autóra futja, de vezetni azt nem tudnak. Úgy tolatnak ki a parkolóból, hogy fennakadnak a besüllyedt feljárón! Pedig ez az iszonyú nagy bakhát már hosszú évek óta itt van. Ilyen figyelmetlenséget, ezt nem látni! És még csodálkoznak, hogy benyomódik a kocsi fenéklemeze, leszakad a kipufogó és a katalizátor. Na akkor egyelőre nem is kell továbbmenni. Hát ez pedig nem volna más, mint az esztergomi vendégmarasztalás! Ha egy kicsit körültekintőbbek lennének, láthatnák, a parkoló nem azért fizetős, hogy a bevételből normális állapotban tartsák a területet, hanem azért, hogy az üzemeltető városi cégnek legyen máshol elköltségelhető bevétele. Akkor most jöhet az autómentő, a bérkocsi és ezzel az esztergomi rövid látogatás máris kalandtúrává válik. A több ezer eurós javíttatás már inkább majd otthon. Emlékezetes egy hely ez az Esztergom! A turista felvetésén azért érdemes elgondolkodnunk: Az „Esztergom a meglepetések városa” kiegészítő tábla nincs kifüggesztve a város bejáratainál, a többi hasonló poénos feiratok közé! Ezt talán a testület is megszavazná.

Auf Wiedersehen, liebe Gäste!

Remélem jönnek máskor is és minden ismerősüknek átadják, hogy Esztergom egy ékszerdoboz, ide érdemes ellátogatni, mindig szeretettel várják a turistákat, akikért az esztergomiak nem csak a szemetüket, de még a szívüket is kiteszik. Legközelebb maradjanak éjszakára is, csak ne felejtsenek el fáklyát hozni magukkal, ha látni akarják a (vissza)fejlődést, meg egyáltalán ha látni szeretnének, mert ugye Szent István idejében sem volt ám közvilágítás!

Mindenkinek jó nyaralást és turistáskodást kívánok. Gyűjtsük a tapasztalatokat, hogyan csinálják (jobban) mások, máshol!

Ui: Addig is jó lenne összeszedni magunkat (meg a szemetünket)!